Tuin

Zo kun je goedkoop een waterval in je tuin maken

Zo kun je goedkoop een waterval in je tuin maken

Bij het maken van een waterval zijn er 2 belangrijke onderdelen: de vijver waar het water in komt en de trapsgewijze structuur voor de waterval zelf. Dit laatste is vaak het moeilijkste om te bouwen. Zodra deze twee elementen kloppen, gebruik je een pomp in de vijver om het water van de vijver naar de top van je waterval te laten circuleren, van waar het terug naar de vijver kan stromen.

Bij het nadenken over de ontwerpopties, is de belangrijkste overweging hoe je de benodigde hoogte voor de waterval kunt bereiken. Dit hoeft echter geen groot punt te zijn, omdat een kleinere waterval ook prima is, zolang deze maar het heerlijk rustgevende geluid voortbrengt dat je van een waterval gewend bent. Een alternatief is om geprefabriceerde betonnen vormen te gebruiken die steen nabootsen voor de trapsgewijze structuur. Ze zijn compact en eenvoudig te installeren, maar ze kosten geld. Als je toegang hebt tot natuurlijke rotsen, waarom zou je dan niet profiteren van een gratis helling?

Voordat je start

Voordat je gaat graven voor je waterval, moet een gecertificeerde elektricien een GFCI-uitgang (aardlekschakelaar) installeren in de buurt van de vijver en waterval, als je die nog niet hebt. Verder moet je bij het graven van een buiten waterval en -vijver zorgen dat er geen begraven nutsleidingen liggen.

Wat je nodig hebt

  • Schep
  • Tuinslang
  • Steen / rotsen
  • Onderwaterpomp
  • Slangen om van de pomp naar de top van de waterval te lopen
  • Grote plastic bloempot (of vergelijkbaar) voor huis buizen
  • Stijve vijverfolie
  • Zand
een waterval in je tuin maken

Graaf de vijver

Graaf het gat uit waar de vijver komt te liggen. Zorg eerst voor de structuur van de vijver, simpelweg omdat je je rotsen voor de waterval zo gaat leggen dat de voorkant ervan over de vijver hangt. Dit houdt in dat sommige van de onderste rotsen heel dicht bij de vijver worden geplaatst. Als je eerst de waterval structuur zou bouwen en dan de vijver zou graven, zou je die rotsen kunnen ondermijnen. De overhang van de waterval structuur zal je tijdens het graven ook in de weg zitten.

Zorg dat je zand op de bodem van het gat gooit, want zand geeft je een basis die bewerkbaar is, waardoor je kunt spelen met de diepte. Breng ongeveer 2,5 cm zand aan op de bodem, zodat de rand van de voering ongeveer 2,5 cm boven de grond staat. Deze lichte verhoging minimaliseert het probleem van het morsen van grond in de vijver. Plaats de voorgevormde vijver in het gat. 

Voordat je verder gaat met de waterval zelf moet je er voor zorgen dat je vanaf het begin nadenkt om het waterverlies tot een minimum te beperken. Maar ongeacht hoe goed je het waterverlies tot een minimum beperkt, het is verstandig om regelmatig het niveau van de vijver te controleren. Mocht de vijver droogvallen door waterverlies, dan brandt de pomp door.

Daarom moet je de pomp ’s nachts of bij het verlaten van je huis uitschakelen. Natuurlijk, als je zuinig bent, haal je de pomp uit het stopcontact als je er toch niet bent, om geld te besparen op elektriciteit. Aangezien dit waterornament alleen bedoeld is voor decoratie en voor ontspanning (het is geen visvijver of koivijver), is er geen reden om het draaiende te houden als je er niet bent om ervan te genieten.

De waterval bouwen

Nu is het tijd om je aandacht te richten op een meer opwindend onderdeel: het ontwerp van de waterval zelf. En dat betekent dat je nog eens moet kijken naar de stenen die je gaat gebruiken. De belangrijkste rotsen zijn wat men de overlaat rotsen zou kunnen noemen: de rotsen waarover het water zal stromen. Je kunt overwegen om twee van dergelijke stenen boven elkaar te gebruiken. Dit geeft het ontwerp twee niveaus, voor een mooier beeld.

goedkoop een waterval in je tuin maken

De rotsen van de overlaat moeten relatief vlak zijn (in tegenstelling tot rotsen met een meer afgeronde vorm). Ze moeten ook scherpe, vierkante randen hebben. Water zal beter over dergelijke randen stromen. Wanneer rotsen zacht gebogen randen hebben, heeft een deel van het water de neiging om die curve te volgen en terug te sijpelen onder de rotsen. Niet alleen is het effect in het laatste geval minder spectaculair, maar je verliest ook veel van je water omdat het niet netjes in de vijver valt.

Kortom, het idee achter de selectie van overlaatgesteenten voor een waterval ontwerp is om rotsen te kiezen die het vallende water in de precieze richting kunnen kanaliseren. Hoe je de overlaat stenen legt, is hiervoor ook belangrijk. Zoek niet alleen naar relatief vlakke rotsen met scherpe randen, maar kijk ook of je rotsen kunt vinden die enigszins een curve hebben voor een betere geleiding.

Onze tips:

Tarn beekloop large

Waterval voor vijver

Medina Waterval Schelpen Ornament 3-traps

Medina Waterval Schelpen Ornament 3-traps

Waterval SOLAR keramiek Neptunes

Waterval SOLAR keramiek Neptunes