Tuin

Waar moet je aan denken bij het aanleggen van een composiet terras?

woodcomposiet vlonderplanken

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een terras te maken van composiet. Niet zo gek, want dit materiaal is onderhoudsarm, duurzaam en kan makkelijk zelf gelegd worden. Uiteraard zijn er wel wat zaken waar je rekening mee moet houden bij een composiet terras, hieronder leggen we je alles uit.

Wood Plastic Composite planken

Vlonderplanken woodcomposiet worden de composiete terrasplanken ook wel genoemd, dit komt door de technische naam van het materiaal Wood Plastic Composite (WPC). Om composiet te maken worden hout en kunststof samengeperst, wat een nieuw materiaal oplevert. Doordat er ongeveer net zoveel hout als kunststof in het materiaal zit, heeft het de voordelen van beide materialen in zich. Daarnaast is het erg duurzaam omdat het lang meegaat en er meestal plastic en hout voor wordt gerecycled.

Hoe groot moet het terras worden?

Nu we iets meer hebben verteld over het materiaal, moeten we natuurlijk ook even aandacht schenken aan het terras. Hoe groot moet dit bijvoorbeeld zijn? Voor een groot deel hangt dit af van de grootte van je gezin, de afmetingen van de tuin en het budget. Zorg dat er rondom de tuinset die er op komt te staan genoeg ruimte is om te lopen, en denk ook aan looproutes in de tuin. Tegenwoordig wordt de minimale afmeting van een terras vaak op 6×4 meter gezet.

Verschillende manieren van leggen

De composiete vlonderplanken voor het terras, kunnen zowel horizontaal als verticaal gelegd worden, waarbij ze ieder hun eigen sfeer creëren en een terras groter of kleiner kunnen doen lijken. Als je een terras hebt dat langer is dan 6 meter, raden wij aan om de planken niet in de lengte te leggen. Doe je dit toch, dan moet je dilateren. Dit is het open laten van ruimte tussen de planken waar ze op de kopse kant tegen elkaar aan komen te liggen.

Composiete planken zijn te verkrijgen in vele kleuren

Wat voor soort terras je wil leggen, ligt natuurlijk helemaal aan je smaak. Composiet is verkrijgbaar in allerlei kleuren en uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor een uitstraling van hout, of bijna elke kleur die je wil. Aangezien composiet een antisliplaag heeft, zal je terras niet glad worden. Groeit er wat mos of wordt het vuil, dan kunnen de planken met een mild reinigingsmiddel en water schoongemaakt worden. Als je dan voor je de planken legt, een antiworteldoek over de grond legt, heb je bijna geen onderhoud aan de planken en zullen ze niet verkleuren.