Tuin

De voordelen van een terrasoverkapping

terrasoverkapping

Je denkt er al langer over om een terrasoverkapping te laten maken maar je hebt de stap nog steeds niet gezet. Wat houdt je tegen? Hieronder geven we een opsomming van een aantal voordelen, waarmee je goed kan afwegen of het de investering voor jou waard is.

Verlenging van het seizoen

Met een terrasoverkapping ben je meer buiten. Ook als het wat regent, kun je buiten zitten en genieten van je tuin. Als de zon weer gaat schijnen, warmt het daar ook snel weer op.

Zonwering en geen Uv-stralen

Een terrasoverkapping beschermt je goed tegen de felle zon. De temperatuur is er ook een stuk aangenamer. Je hoeft dus niet meer vanwege de warmte naar binnen. Een extra voordeel is dat de meeste materialen ook UV-stralen tegen houden. Je kan dus langer veilig buiten blijven zitten en je tuinmeubels verkleuren minder snel.

Snel en makkelijk te plaatsen

Er zijn genoeg vakmannen die in korte tijd een overkapping naar jouw wensen hebben gebouwd. Als je heel handig bent, kan je het wellicht zelf. Maar neem geen risico: als het ergens fout gaat, ben je verder van huis. Overweeg of je een terrasoverkapping aan je huis wil, of wellicht aan je schuur of garage. Een carport is bijvoorbeeld een overkapping die je dezelfde functie kunt geven als jouw geplande terrasoverkapping.

Zonder vergunning

In principe hoef je voor een terrasoverkapping geen vergunning aan te vragen. Zoek wel van tevoren goed uit aan welke voorwaarden je moet voldoen, ook omdat de regels per gemeente nog wel eens kunnen verschillen. Op de website van jouw gemeente vind je meestal al voldoende informatie.

Gratis extra opbergruimte

Een voordeel waar mensen vaak niet aan denken is de extra opbergruimte die je creëert. Tuinmeubels hoef je niet meer naar de zolder te sjouwen of in de volle schuur te zetten. Onder de overkapping staan ze ook overdekt. Als je er een groot stuk plastic overheen spant, blijven ze ook bij harde wind en regen schoon en droog.

terrasoverkapping

Duurzaam

Kies je voor kwaliteitsmaterialen, dan ben je wellicht in eerste instantie wat duurder uit. Maar de levensduur is veel langer dan bij goedkope materialen. Dat wordt dus veel zomers lang genieten!

Woningwaarde stijgt

Mocht je je huis verkopen, dan is het zeker niet zonde van de investering die je hebt gedaan. Integendeel: een terrasoverkapping geeft je woning een kleine meerwaarde, zeker boven andere huizen in de buurt die dat niet hebben.

Alternatieve terrasoverkappingen

We noemden de carport al even, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden. Pergola’s en priëlen zijn voorbeelden van vrijstaande overkappingen, die je in principe overal in je tuin kunt plaatsen. Dit is vooral een goede keuze als je juist daar meer zon hebt en regelmatig van het buitenleven geniet.