Tuin

De kenmerken van een blokhut met lessenaarsdak

blokhut met lessenaarsdak

De herfst en de winter zijn de ideale seizoenen over de aankoop van een blokhut na te denken. Je voelt dan namelijk niet de druk om zo snel mogelijk zo’n blokhut te kopen omdat de zon bijna elke dag schijnt en daarnaast kun je je bij tuincentra op je gemak oriënteren omdat het daar veel minder druk is dan in de lente of de zomer. Dergelijke blokhutten heb je tegenwoordig in allerlei formaten en stijlen, met daarnaast ook verschillende opties wat betreft het dak. De blokhut met lessenaarsdak is veruit het meest populair.

Wat is een lessenaarsdak?

Een optie, en de meest voorkomende bij blokhutten, voor het dak is het zogenaamde lessenaarsdak. Dit is een plat dan, dat van voor afloopt naar achteren, zodat het water er aan de achterkant afstroomt bij regen of andere neerslag. Het platte dak van een lessenaarsdak is makkelijk te plaatsen heeft het voordeel dat wanneer het dak aan vervanging toe is deze makkelijk te vervangen is. Dat kun je dan zelf doen, omdat dit geen technisch hoogwaardige klus is.

Het zadeldak

Het zogenaamde zadeldak wordt ook vaak gebruikt bij tuinhuizen en blokhutten, alleen wel iets minder vaak dan het hier boven besproken platte dak. Een zadeldak is eigenlijk een puntdak zoals we dat van de meeste huizen kennen. Bij een blokhut echter, geeft dit direct een fijne uitstraling aan de hut. Het grootste voordeel van een zadeldak is dat je een extra ruimte hebt waar je bijvoorbeeld spullen in kunt opslaan en de regen glijdt een stuk gemakkelijker van je dak af.

Verschillende opties voor de dakbedekking

Als je eenmaal hebt gekozen voor een zadel- of juist een plat dak, zijn er ook weer verschillende opties voor de dakbedekking daarvan. Bij een platdak wordt meestal gekozen voor een enkel dakvlak met EPDM. Dit laatst genoemde is een rubberfollie die het hout van het dak beschermd. Bij een zadeldak wordt vaak gekozen voor dakshingels. Dakshingels geven schuine daken een moderne en strakke uitstraling. De dakshingels en de EPDM zit er bij veel leveranciers standaard in.

Samenvatting

Een blokhut voorzien van een lessenaarsdak komt veel voor. Dit type dak is namelijk één van de eenvoudigste dakvormen. Bij een lessenaarsdak loopt, zoals gezegd, het dak schuin op of af. Dit draagt bij aan een goede afvoer van het regenwater. Dit type blokhut biedt een goede oplossing voor het opbergen van bijvoorbeeld de grasmaaier of andere gereedschappen die gebruikt worden in de tuin.