Tuin

Hoe zit het eigenlijk met vergunningen als je een terrasoverkapping in de tuin wil?

glazen schuifwand

Steeds meer mensen hebben een terrasoverkapping of veranda in de tuin. Heerlijk om heel het jaar door van je tuin te kunnen genieten. De zomer kun je op die manier lekker lang rekken en ook in de winter kun je op die manier van je tuin genieten… mits je natuurlijk zorgt voor een warmtebron. Maar mag je eigenlijk zomaar een veranda in je tuin bouwen of moet je een vergunning overkapping hebben?

Meldingsplicht bij de gemeente

Over het algemeen geldt dat je bij een bouwproject in de tuin altijd meldingsplicht hebt bij je gemeente. Zij kunnen dan checken of er een vergunning moet worden aangevraagd, of dat het melden alleen genoeg is. Voor een overkapping die niet verder dan vier meter van het huis komt te liggen en die niet hoger wordt dan 4 meter geldt bij de meeste gemeenten vrijstelling van vergunningplicht.

Verder van huis, dan niet hoger dan drie meter

Komt de overkapping toch verder dan vier meter van het huis, dan hoef je nog steeds geen vergunning aan te vragen als het bouwwerk niet hoger wordt dan drie meter en de oppervlakte de 30 m2 niet overschrijdt. Daarnaast mag de overkapping dan niet dienen als als dakterras of als balkon.

Een overkapping mag niet meer dan 50% van de tuin beslaan

Heb je een grote tuin, dan kun je vaak een grotere overkapping plaatsen, de totale oppervlakte van de overkapping mag namelijk nooit meer dan 50% van de tuin beslaan. Ook dit kann per gemeente verschillen, nog een goede reden om het te melden en te kijken hoe de regels in jouw gemeente zijn. 

Kijk altijd online als jouw bouwproject niet aan bovenstaande regels voldoet

Wil je voor jouw wensen van deze regels afwijken? Dan zal een vergunning altijd noodzakelijk zijn. Overigens kun je hier online meer informatie over vinden. Neem even wat tijd om alles goed uit te zoeken. Uiteindelijk wil je van de overkapping genieten en niet allerlei problemen op de hals halen. Feit is overigens dat een mooie terrasoverkapping, als die eenmaal in gebruik genomen is, al die voorafgaande zorgen en al dat geregel snel doet vergeten. Zeker wanneer je ’s avonds heerlijk met een dekentje over de benen, van een heerlijk glas zit te genieten in de rust en de stilte van je eigen tuin.