Tuin

De voor- en nadelen van klimop

De voor- en nadelen van klimop

Het vergroenen van gevels met planten zoals klimop, wijnstok of soortgelijke klimplanten met hechtwortels is een optische verbetering, maar groene klimplanten op de gevel hebben voor- en nadelen. In deze blog hebben we de voor- en nadelen van gevelbegroeiing op een rijtje gezet, evenals de schade die je mogelijk te vrezen hebt aan gevel, isolatie en metselwerk.

Voor- en nadelen van klimop op de gevel

In deze blog maken kijken we of klimop op de buitenmuur van een huis, garage of prieel alleen mooi of ook schadelijk is. Het is niet ongebruikelijk dat een klimplant, die anders graag in bomen klimt, verschillende eigenschappen heeft die bekend moeten zijn en gebruikt moeten worden om het beste effect te bereiken. Niet alleen visueel, maar ook voor de duurzaamheid van het huis en zijn pleisterwerk, isolatie en metselwerk. Zelfs op kale muren moeten klimop en andere planten zoals wijnstokken, zogenaamde duizendknoop, roggen pennen of zelfs bosklauwier voorzichtig worden gebruikt.

Gevel vergroening

Niet alleen klimop is een snelgroeiende en daarom populaire klimplant, die wordt gebruikt voor het vergroenen van gevels. Ook andere planten met vergelijkbare hechtwortels en stevig grijpende takken zijn geschikt voor verticale vergroening van woningen. Dit ziet er goed uit, maar biedt ook andere voordelen. Zo wordt sterke zonnestraling in de zomer weggehouden van de muur, wat ervoor zorgt dat het pand niet zo warm wordt. Dit verlaagt de kosten voor koeling of airconditioning.

Daarnaast kan dicht groen regen weghouden van de gevel, waardoor deze minder vatbaar is voor mos, algen, micro-organismen en vuil. Een ander voordeel van klimop is dat deze plant zeer gemakkelijk te verzorgen is. Hij kan ook goed gedijen in de schaduw en op arme grond.

De voordelen van klimop

Klimop is eigenlijk een bosplant die met zijn uitgekiende wortelstelsel ook op voedselarme gronden kan overleven en gewend is aan een schaduwrijk leven door hoge bomen met volle kruinen. De verzorging is dan ook en vooral beperkt tot het inkorten van de plant. Bij normale regenval is water geven en bemesten niet nodig. Dit maakt klimop ook aantrekkelijk voor het vergroenen van tuinhuizen, vakantiehuizen en prieeltjes.

Klimplanten met hechtwortels: schade aan de buitenmuur

Naast alle voordelen zijn er ook enkele nadelen met betrekking tot klimplanten. Zo is regelmatig snoeien nodig om ramen, deuren en leidingen vrij te houden. Daarnaast kunnen reeds bestaande beschadigingen in de gevel van pleisterwerk, isolatie of metselwerk verergeren door klimplanten. Als de wortels bijvoorbeeld onder het gips komen of aan losse delen blijven kleven, worden scheuren en gaten groter.

Dit zorgt er ook voor dat water de muur binnendringt. Door het dichte klimop dek en het weinige zonlicht verdampt het slecht, wat kan leiden tot aantasting met mos, algen en schimmels. Bij metselwerk is het ook mogelijk dat de wortels van klimop, wilde wijnstokken en soortgelijke vegetatie de voegen beschadigen en tussen de bakstenen/tegels dringen. Over bakstenen gesproken: klimop kan zich ook verspreiden op daken, luifels en soortgelijke zaken.

Als ze niet worden teruggesnoeid, zullen ze blijven groeien, sterke stammen ontwikkelen en daardoor veel gewicht kunnen dragen, wat zwaar weegt op het dak, de overkapping of bijvoorbeeld het balkon. Al eerder kunnen ze dakpannen optillen of andere schade aanrichten. De groei moet daarom altijd gecontroleerd en beperkt worden.

Spinnen, bijen, vogels en meer

Spinnen voelen zich erg op hun gemak in een muur van klimop en andere klimplanten. Ook en vooral omdat insecten daar vaak verdwalen en in hun web terecht komen. Dit is goed als je jezelf wilt beschermen tegen muggen en andere insecten. Het is erg als je geen horren voor de ramen hebt en de spinnen het huis binnen kunnen komen.

Met planten als een klimplant, die ook heel opvallend bloeien, komen daar straks bijen en wespen bij. In de nazomer helpen vogels zichzelf graag aan verschillende insecten en de vruchten van sommige planten. Iedereen die ze graag voor of aan het raam ziet, zal blij zijn.

Een gevel mag alleen beplant worden met klimop of andere planten als deze in orde is, en geen scheuren of andere beschadigingen heeft. Daarnaast dienen deuren, ramen, dak en andere elementen, balkons en dergelijke goed bereikbaar te zijn zodat het gevelgroen kan worden teruggesnoeid. Vertoont de gevel, wand, gevelisolatie of andere onderdelen beschadigingen of heb je al last van algen, schimmels, mos, korstmossen, etc. dan moet je wellicht afzien van het vergroenen van de gevel.

Je kunt muren en gevels drogen met geschikte beschermende verf, kitten en een horizontale barrière. Een baksteenisolatiecrème beschermt ook tegen micro-organismen. Als je het op veilig wilt spelen, gebruik dan een klimhulp en klimhulpmiddelen. Van houten ruiten tot staalkabels, er zijn veel verschillende manieren om het groen in goede banen te leiden en weg te houden van de gevel en de daarop aangebrachte gevelverf. Bovendien hoef je na het verwijderen van klimop, wilde klimplant of andere planten geen grote gevelreiniging uit te voeren.

alles over klimop

Conclusie

De met klimop begroeide muur van een huis kan er prachtig uitzien. Een gevelbegroeiing plant je echter alleen op een buitenmuur zonder enige bestaande schade. Als je ook toekomstige schade zoveel mogelijk wilt voorkomen, moet je klimhulpen en klimbeugels aanbrengen. Dit helpt ook om afstand te creëren tussen het huis en de planten, wat de ventilatie en dus het drogen bevordert!