Tuin

Thermowood, het (tuin)hout van de toekomst! 

Bent u op zoek naar mooi & duurzaam hout voor buiten met een luxueuze uitstraling, dan is thermowood zeker het overwegen waard. Thermisch gemodificeerd (verduurzaamd) hout is duurzaam, relatief goedkoop, ecologisch verantwoord en heeft een mooie & warme uitstraling: echt iets voor het nieuwe wonen dus! Voor ieder project vindt u het juiste hout bij HOUTvakman.be en in een serie blogartikelen vertellen wij graag iets meer over specifieke houtsoorten. Ditmaal gaan we dieper in op thermowood, het tuinhout van de toekomst! 

Thermowood. 

Thermowood is thermisch gemodificeerd / verduurzaamd hout, een proces waarbij hout onder zuurstofarme omstandigheden (>180 °C) wordt verhit. Dit maakt het hout een stuk duurzamer & sterker. Omdat het vochtgehalte sterk wordt teruggedrongen – naar circa 8-12% – is het hout ook minder ontvankelijk voor schimmels en houtrot. De levensduur wordt hierdoor enorm verlengt, veelal met maar liefst 10-15 jaar. Het hout is daarnaast een stuk stabieler, oftewel werkt minder & minder buigzaam, is een stuk harder en tevens een stuk lichter qua gewicht. Ook is het hout wat donkerder van kleur. Wel is thermohout minder geschikt voor dragende constructies en over het algemeen wat kwetsbaarder voor beschadigingen en scheuren – bijv. tijdens transport – met name binnen de ‘dunnere delen’ van geschaafde profielen. 

Maar waarom noemt men dit nu het hout van de toekomst. Nou het grootste voordeel zit hem in de mogelijkheid om “zachte” snelgroeiende houtsoorten effectief om te zetten in duurzaam tuinhout. In principe kan elke houtsoort worden gebruikt, maar er worden normaal gesproken ‘goedkopere’ (zacht)houtsoorten gebruikt, die ruim voorhanden zijn zoals vuren, grenen, essen, fraké en ayous.

Omdat voor het proces snelgroeiende houtsoorten gebruikt worden, helpt thermowood ook globale ontbossing tegen te gaan. Thermowood is met name een goed(koper) alternatief voor hoogwaardig tuinhout dat onbehandeld buiten toegepast kan worden, zoals bijv. hardhout & eiken. Bekijk hier direct even de complete collectie thermowood bij HOUTvakman.be.