Tips

Hoe verwijder je mos op het dak van je woning? Hier wat tips

Mos op dakpannen of op je huis kan verschillende problemen veroorzaken, zoals houtrot en verstopping van afvoerkanalen. Uiteindelijk kan mosgroei op het dak leiden tot dure reparaties en de levensduur van het dak verkorten. Het verwijderen van mos van dakpannen vereist meestal de hulp van een professionele aannemer, Mosmonster is zo’n aannemer.  Maar er zijn ook eenvoudige stappen die je thuis kunt nemen om te voorkomen dat mos op je dakpannen groeit.

Moet je mos verwijderen?

Mos kan een probleem vormen voor verschillende soorten dakbedekkingen. Na verloop van tijd kunnen algen, mos en korstmossen zich vormen. Er zijn verschillende factoren die dit bevorderen. De oriëntatie van het dak speelt bijvoorbeeld een rol. Als er minder zonlicht op het dak valt, is er meer kans op mosgroei. Daarom zie je vaak dat sommige delen van het dak groen worden en andere niet. Als er grote bomen in de buurt van het dak staan, is de kans op mosgroei ook groter. Het is daarom belangrijk om mos te verwijderen.

Wat kun je zelf doen?

Als mos ook een probleem is voor jou, dan zijn er twee opties: je kunt het laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf dat gespecialiseerd is in het verwijderen van mos, of je kunt het zelf doen, op voorwaarde dat je dak geen asbesthoudende materialen bevat. Zorg er daarom voor dat je er zeker van bent dat er geen asbest aanwezig is voordat je begint met schuren of schrobben.

Tref voorzorgsmaatregelen

Voordat je een middel gebruikt om algen te verwijderen of te voorkomen, is het belangrijk om de instructies zorgvuldig te lezen. Wees voorzichtig als je regenwater opvangt in een regenput. Het is het beste om de afvoerbuizen van de dakgoot los te koppelen, zodat er geen product voor het verwijderen van algen in het regenwater terechtkomt. Spoel na de behandeling de dakgoten grondig met schoon water voordat je ze weer aansluit.

Voorkom mosgroei

Hoe voorkom ik dat er mos op mijn dakpannen groeit? Je kunt dit voorkomen door koperen strips op je dak te plaatsen. Wanneer het regent, komt er koper vrij van deze strips en loopt dit over het dak. Hierdoor wordt mosgroei ontmoedigd. Met deze stappen kun jij eenvoudig mos van je dak verwijderen.