De meeste woningen worden verwarmd door een cv ketel, maar omdat men op allerlei vlakken met duurzaamheid bezig is, zien we tegenwoordig een verscheidenheid aan andere typen van verwarming. Zo zijn er convectoren, radiatorkachels, keramische kachels en de infrarood kachel. Bij deze laatste wordt elektriciteit omgezet in infraroodstraling. Dit is een veel effectievere manier van verwarmen. Waarom dat is, lees je hieronder.
Wat is een infrarood kachel?
Bij een infrarood kachel hangen er zogenaamde infrarood panelen als verwarmingselementen in de ruimte. Deze manier van infraroodstraling dringt niet door de huid heen, waardoor er geen nadelige gevolgen voor de gezondheid zijn. Je kunt deze soort straling vergelijken met de straling van de zon.
Geen circulatie van lucht
In de meeste huizen vinden we traditionele manieren van verwarming, zoals op gas of door middel van convectie. Hierbij stijgt warme lucht op, waardoor de koude lucht naar beneden wordt geduwd. Die koude lucht wordt dan door de verwarming weer opgewarmd en gaat weer omhoog. Dat zorgt dan weer voor een circulatie van zowel opgewarmde als afgekoelde lucht.
Verwarming van personen en objecten
Infraroodstraling warmt de lucht niet op, maar verwarmt alleen personen en objecten die door de straling geraakt worden. Die objecten houden de warmte langer vast dan de lucht, waardoor het een veel efficiëntere warmtebron is. De straling warmt objecten en personen op tot ongeveer drie meter afstand van het paneel.
Luchtcirculatie kan ongezond zijn
Bij deze directe manier van verwarmen gaat er dus veel minder energie verloren, maar daarnaast is het ook gezond. Doordat er geen luchtcirculatie is zoals bij conventionele verwarmingen, zweeft er ook geen stof door de ruimte. Daarnaast zorgt luchtcirculatie vaak voor tocht omdat er koude lucht wordt aangetrokken. Infrarood verwarming zorgt niet voor luchtcirculatie, waardoor deze problemen verdwijnen bij het gebruik ervan.
Droge lucht
Een ander nadeel van het verwarmen van lucht is dat deze droog wordt, omdat het vocht verdampt. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je huid droog wordt, maar ook dat de lucht statisch wordt. Ook houten vloeren hebben last van dergelijke droge lucht omdat ze ervan kunnen kromtrekken.
Als je lucht gaat verwarmen, komt er door de eerder genoemde verdamping ook condens vrij. Je kan dit zien op bijvoorbeeld het glas, vooral als dit enkel is. Veel erger wordt het als dat condens in de muur gaat zitten. Daar kan het namelijk zorgen voor schimmels. Doordat infraroodstraling ook de muren verwarmt, kan er nooit vocht in komen en zorgt het ook op die manier voor een gezondere leefplek.