Tips

5 tips om je woning veiliger te maken

woning veiliger maken tips

Bij huisbeveiliging zijn er twee belangrijke aandachtspunten; gevaar van buitenaf en gevaren in huis. Je kunt vol inzetten op inbraakpreventie, maar als er brand uitbreekt in de woonkamer terwijl je in de slaapkamer niets merkt, dan heb je niet veel aan veiligheidssloten op de deur. Hier zijn vijf tips om je woning veiliger te maken, die voor zowel inbraakpreventie als persoonlijke beveiliging geschikt zijn.

1. Sloten

Een slot dat een potentiële inbreker twee minuten weet te weerstaan is in veruit de meeste gevallen voldoende om een gelegenheidsdief te ontmoedigen. Er zijn diverse keurmerken voor sloten. Naast een kwalitatief goed slot kunnen anti-inbraakstrips op de deurstijl of kozijnen veel verschil maken. Slimme sloten nemen ook sterk in populariteit toe. Dit type sloten open je niet met een sleutel, maar met een app op je smartphone. Met een keycard of code is ook een optie. Slimme sloten bieden daarnaast de mogelijkheid alle activiteit terug te kijken. Zo weet je of de kinderen veilig thuis zijn gekomen van school, terwijl je zelf nog op je werk bent. Denk ook aan sloten op vensters die geopend kunnen worden. En heel belangrijk; zorg dat in een noodsituatie sloten eenvoudig geopend kunnen worden voor een veilige route naar buiten.

2. Camerabewaking

Je hoeft gelukkig geen grote hoeveelheden kabel te leggen, of veel gaten te boren om een camerabewaking systeem te monteren. Met een IP camera, zoals de Somfy Outdoor camera, kun je eenvoudig de buitenzijde van de woning in de gaten houden. Dit werkt als inbraakpreventie, maar ook om bijvoorbeeld spelende kinderen of huisdieren te zien vanaf een andere locatie. Binnen kun je ook IP camera’s installeren, uiteraard dien je wel rekening te houden met de privacy van bewoners en bezoekers. Zo is er een Somfy Indoor camera met een ‘privacy shutter’, een klein klepje dst voor de cameralens schuift wanneer je thuis bent. Een handige tip; er zijn camera’s met een backup accu en zelfs een SIM kaart slot om ook bij uitval van stroom en/of internet te blijven functioneren. Een heel andere vorm van camera gebruik is de deurbel camera. Wanneer er iemand aan de deur staat kun je eerst kijken wie het is, je kunt bij sommige modellen zelfs direct communiceren. Dit werkt in huis, maar ook elders. Zo kun je vanaf je vakantieadres aan de postbezorger doorgeven of het pakje bij de buren afgeleverd mag worden.

3. Alarmsysteem

Dit is een oplossing die vaak in combinatie met een beveiligingscamera aangeschaft wordt, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een alarmsysteem kan autonoom werken, of binnen een smart home systeem zoals TaHoma in samenwerking met andere apparaten. Zo zijn er diverse sensoren die licht, beweging of ontgrendeling kunnen detecteren, en vervolgens het alarmsignaal in werking stellen. Dit kan een hoorbaar alarm zijn, ook zou je bijvoorbeeld slimme verlichting in huis kunnen laten knipperen bij onraad. Met notificaties direct op alle smartphones van gezinsleden of vertrouwde personen kan iedereen snel reageren, en handelen volgens het veiligheidsplan dat je samen hebt opgesteld.

4. Automatisering

Dit is een bijzondere vorm van huisbeveiliging omdat het zowel bij aanwezigheid als afwezigheid veel verschil kan maken. Binnen een smart home kun je allerlei zaken automatiseren. Denk aan het inschakelen van de verlichting zodra het buiten donker wordt. Dit is veilig omdat je bij thuiskomst niet eerst naar het lichtknopje hoeft te zoeken, met het risico ergens tegenaan te lopen of te struikelen. Het is ook een goede methode van inbraakpreventie omdat een huis met verlichting direct veel inbrekers zal afschrikken. Dat geldt ook voor elektrische raamdecoratie zoals PoweredBlinds. In de eerste plaats verhogen geautomatiseerde gordijnen het wooncomfort, daarnaast zorgen ze voor extra privacy en veiligheid. Dit is eveneens van toepassing op het openen en sluiten. Bewoners die slecht ter been zijn hoeven zich niet in allerlei bochten te wringen om achter de bank naar de gordijnen te reiken, zonder koordjes aan rolgordijnen voorkom je gevaarlijke situaties met kleine kinderen of huisdieren. Ben je niet thuis? Dan zorgt huisautomatisering ervoor dat de woning bewoond lijkt te zijn, mocht er iets verdacht plaatsvinden zul je overal ter wereld direct een notificatie ontvangen.

5. Samenwerking

Het lijkt vanzelfsprekend, toch willen we even benoemen dat mensen uiteindelijk moeten zorgen voor een veilige omgeving. Slimme apparatuur biedt zeker ondersteuning, maar je hebt zelf ook een verantwoordelijkheid om te nemen. Denk aan veilig werken in de keuken, geen sigarettenpeuken rond laten slingeren en kinderen waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Samenwerken met gezinsleden of mogelijk mensen die je kent en vertrouwd is van groot belang om veiliger te wonen. Wellicht kun je oudere familieleden helpen met een alarmsysteem waarbij je zelf ook notificaties ontvangt. Of je vrienden letten op je woning wanneer je op vakantie bent. Werk samen met buurtbewoners en schaf IP camera’s aan zodat de hele wijk beveiligd is. Kortom, er zijn allerlei mogelijkheden om jezelf én je omgeving veiliger te maken door samen te werken.