Tips

Tips voor als je een fotoboek gaat maken

fotoboek

Je hebt een verjaardagsfeestje, een familiereünie, een vakantie of een bruiloft vastgelegd, en nu is het tijd om iets met al die foto’s te doen. Natuurlijk kun je je foto’s delen op Facebook en Instagram, of ze zelfs in een ouderwets fotoalbum stoppen, maar die opties zijn beperkt. Tegenwoordig kun je erg gemakkelijk online een foto album maken. Waarom? Fotoboeken bieden prachtige, waarheidsgetrouwe reproducties van jouw digitale foto’s, zijn het perfecte cadeau voor elke gelegenheid, bieden een nette en opgeruimde opslag van jouw foto’s en bewaren de herinneringen precies zoals jij dat wil. Nu schrikken mensen soms van het idee om zelf een fotoboekje (in het Frans klinkt dit pas echt mooi: livre photo personnalisé) in elkaar te zetten, maar dat is echt nergens voor nodig! 

Wat betreft dergelijke fotoboeken zijn er ondertussen enorm veel stijlen, van modern tot rustiek, beschikbaar, plus ontwerpideeën voor kinder- en babyboeken, reis fotoboeken en natuurlijk trouwfoto boeken in gepersonaliseerde, professionele fotoboeken die je maar wat graag wil hebben of cadeau wilt doen. We hebben een aantal tips en trucs voor fotoboeken op een rij gezet om het je nog makkelijker te maken om een mooie herinnering in huis te halen!

De sleutel om te genieten van het ontwerpproces van een fotoboek is om je foto’s van tevoren te ordenen. Tegenwoordig hebben velen van ons overal digitale foto’s: Facebook, Instagram, onze camera-apps, e-mail, de lijst gaat maar door. Als je een paar minuten besteedt aan het verzamelen en ordenen van de foto’s, bespaar jelater veel tijd  en misschien vind je foto’s waarvan je was vergeten dat je ze had. Maak een map en label deze met iets dat gemakkelijk te vinden is, zoals ‘fotoboek foto’s’. 

Kopieer de foto’s die je in je boek wilt opnemen in één map die je allemaal tegelijk kunt uploaden. Je kunt ze categoriseren op datum, onderwerp, mensen of welke manier dan ook, zodat je ze gemakkelijk kunt ordenen.

Kies de juiste foto’s

Als je eenmaal je foto’s hebt verzameld, is het tijd om de foto’s te bekijken die je wil gebruiken. Begin met het opnemen van alle foto’s die je leuk vindt en beperk ze vervolgens op basis van kwaliteit. Houd er rekening mee dat als een foto onscherp is, deze nog waziger wordt weergegeven wanneer deze wordt vergroot en afgedrukt in een fotoboek. Je hebt misschien veel foto’s van hetzelfde onderwerp, maar de ene foto heeft misschien een iets betere belichting en hoek dan de andere. Bekijk ze zorgvuldig en markeer jouw favorieten.

Om de foto’s te verbeteren, kun je ze bijsnijden, vergroten of verkleinen, achtergronden en andere verfraaiingen toevoegen. Dus zelfs als je foto’s niet perfect zijn, kun je ze er misschien beter uit laten zien. Houd er bij het selecteren van foto’s rekening mee hoe mensen zullen reageren als hun foto’s in een boek worden afgedrukt… en zorg ervoor dat de foto’s flatterend zijn.

Het kan een uitdaging zijn om de beste fotocollectie samen te stellen. Als je moeite hebt om je foto’s voor je boek te kiezen, kun je altijd advies vragen van vrienden en familie. Plaats ze op je sociale media en vraag je vrienden welke het beste zijn. Aan de andere kant, als je je fotoboek geheim wilt houden, bijvoorbeeld als je een trouwfoto boek maakt om cadeau te doen, vraag dan gewoon een goede vriend of familielid om hun mening. Het krijgen van een second opinion vermindert de stress en zal je waarschijnlijk geweldige nieuwe ideeën opleveren!