Tips

De beste manier om een kamer te schilderen

De beste manier om een kamer te schilderen

Veel mensen hebben een hekel aan het schilderen van een kamer. Vaak komt dat echter, omdat een dergelijk project verkeerd wordt aangepakt. Als je in de nabije toekomst een schilderproject hebt, lees dan onderstaand artikel om te weten wat je stap voor stap nodig hebt en hoe je het plant en uitvoert.

Benodigde gereedschappen:

 • Emmer
 • Doeken
 • Flexibel plamuurmes
 • Roller met lange steel
 • Kwast
 • Verf dienblad
 • Spons
 • Trapladder

Benodigde materialen:

 • Verf
 • Plafond verf
 • Afdekpapier
 • Verf monsters
 • Verf roerstokjes
 • Schilderstape
 • Muurreiniger

Kies een kleur

Of het nou gaat om flyers drukken of het verven van de muur, bij elke ‘estetische klus’ is de eerste vraag die je jezelf moet stellen, hoe kies ik de juiste kleuren? Ga naar een bouwcentrum of verfwinkel en laat ze drie of vier kleurstalen voor je mengen. Test je kleurstalen op verschillende delen van de kamer om een ​​idee te krijgen van de kleuren. Houd er rekening mee dat verschillende verlichting in de kamer de kleur drastisch zal veranderen.

Kies een verf afwerking

Glanzende afwerking is de meest lichtreflecterende van elke verfkeuze en is gemakkelijk afwasbaar. Ideaal voor houtwerk, kasten en deuren. Halfglanzende afwerking is enigszins reflecterend, duurzaam en handig op plekken die regelmatig moeten worden schoongemaakt. Ideaal voor keukens, badkamers, kastdeuren.

Matte en vlakke afwerkingen absorberen het licht in plaats van het te reflecteren, dus ze werken goed op muren met onvolkomenheden. Geweldig voor slaapkamers en ongelijke muren, of muren met textuur.

zo moet je een kamer schilderen

Bescherm de vloer en meubels

Plak afdekpapier op de vloer en tapijt langs de plinten om ze te beschermen tegen verf spatten en morsen. Spreid een doek uit op de vloer en over alle meubels in de kamer die je aan het schilderen bent. 

Bereid de muren voor

Voordat je gaat schilderen, is het een goed idee om alle muren en randen te wassen met een krachtige reiniger. Door vuil en vet te verwijderen zal de verf beter hechten. Verwijder ook alle spijkers die je op de muren tegenkomt. Vul de gaten en scheuren en schuur alle plekken glad met schuurpapier. Breng voor het schilderen altijd een laag primer aan op deze delen. Verwijder stopcontacten en verwissel platen.

Verf het plafond

Door het plafond als eerste te schilderen, voorkom je verfspatten op je muren en randen. Giet ongeveer drie kopjes plafondverf in een kleine container die je in één hand kunt houden. Schilder de rand van het plafond langs de omtrek van de hele kamer met een schuin penseel. Gebruik daarna een roller om het plafond van het ene uiteinde van de kamer naar het andere te schilderen. Rol de verf in dezelfde richting, één rolbreedte per keer, overlappend met de vorige rij. Als een tweede laag nodig is, rol je de verf in de tegenovergestelde richting waarin je de eerste laag hebt geverfd.

Verf de rand

Schilder in de meeste gevallen eerst de rand van de muren. Laat de verf drogen, plak de rand af en ga verder met het schilderen van de muren. Let op, het schilderen van een deur is veel gemakkelijker als je deze eerst verwijdert Neem de tijd, zorg voor goed werk en heb geen haast.

Tape langs de randen

Breng schilderstape aan langs de randen van de muur voordat je de muren schildert. Door de omtrek van het plafond af te tapen, voorkomt je kwast- en roller strepen, wat resulteert in een mooie strakke lijn tussen de muren en het plafond.

beste manier om een kamer te schilderen

Randen van de muur schilderen

Het is een goede gewoonte om één muur te doen en te beginnen met de randen, die je met een kwast schildert. Daarna kun je gaan rollen terwijl de verf aan de randen nog nat is. Verf langs de randen van trim en plinten en rond de omtrek van het plafond, met behulp van een penseel.

Tip: Wikkel je penseel in plasticfolie of stop het in een diepvrieszak om te voorkomen dat het uitdroogt tussen het werk door.

Zorg ervoor dat je de verf roert met een verf stok voordat je begint. Vul de rolbak iets meer dan halfvol met verf, te veel verf in de bak kan deze doen overlopen. Vul de roller met verf uit de verfbak en rol verf op de muur vanaf de plint tot aan het plafond. Rol recht naar beneden zonder de rol opnieuw te vullen met verf om ervoor te zorgen dat de muur goed bedekt is.

Laad de roller opnieuw met verf en begin een nieuwe rij die de vorige overlapt. Schilder de volledige hoogte van de muur. De randen van de roller hebben de neiging om verf ophopingen achter te laten. Rol terug over de lijnen en meng ze met de rest van de verf.

Lees ook: Waar op te letten bij het schilderen van je nieuwe huis

Patentpuntkwast Alkyd
Patentpuntkwast Alkyd
Muurverfset
Muurverfset