Tips

Waar op te letten bij het schilderen van je nieuwe huis

huis schilderen tips

Heb je net een nieuw huis gekocht of gehuurd? Dan is nu de tijd om te gaan schilderen, er staan namelijk nog geen meubels in, waardoor je alle ruimte hebt. Daarnaast heb je misschien nieuwe meubels gekocht en kun je daar de kleuren in huis op aanpassen. Hierdoor maak je je nieuwe woning eigen en bepaal je de sfeer die jij graag in je huis wil hebben. Het moeilijkste van schilderen is het kiezen van de juiste kleuren en combinaties. Weet jij niet waar je moet beginnen? Hieronder enkele tips waar op te letten als je je huis gaat schilderen.

Breng kleur aan

Als mensen de binnenmuren van hun huis gaan schilderen kiezen ze vaak voor wit, net als voor het plafond. Begrijpelijk ook wel, want dit is neutraal en ruimtelijk. Aan de andere kant is zo’n witte ruimte ook best kil en kost het meer moeite om met de inrichting een fijne sfeer neer te zetten. Het is vaak beter om te kiezen voor warme tinten voor de muren en een wit plafond. Hierdoor behoudt de kamer zijn ruimtelijke uitstraling, maar wordt hij meteen ook een stuk warmer en gezelliger. Je hoeft niet per se voor gewaagde kleuren te gaan. Er zijn ook veel neutrale warme kleuren die dit effect bereiken, zoals crème- en aardetinten. Bij gekleurde muren zie je oneffenheden wel iets sneller. Voor die muren, waar bijvoorbeeld vaak langs gelopen wordt, kun je dan kiezen voor bijvoorbeeld Trimetal Magnacryl Prestige Mat. Deze verf is een matte muurverf, die weinig makkelijk schoongemaakt kan worden. De verf zorgt voor een mooi mat en strak resultaat, die je bij een eventuele vlek makkelijk kunt reinigen. 

Zorg dat je eerst een test doet

Een verfkleur ziet er overal anders uit. Op een waaier zie je maar een kleine oppervlakte met die kleur, wat vaak moeilijk vertaalt naar een grote oppervlakte zoals een muur. Daarnaast ziet een kleur er in de winkel, of in een andere ruimte, ook heel anders uit. Als je dan eenmaal begint met je muren te schilderen, kan het erg tegenvallen.

Het is dan ook altijd goed om de kleuren eerst thuis te testen. Dit kun je doen met een handige kleine verftester, die veel merken gratis verstrekken. Dit is een klein, compact rollertje met verf in de door jou gewenste kleur. Je kunt hiermee een klein deel van je muur verven en kijken of je die kleur mooi vindt. Je kunt later gewoon met de door jou definitief gekozen kleur over de andere kleuren heen schilderen zodat je deze niet meer ziet.

Combineer kleuren in je kamer

Wil je leven in je nieuwe woning brengen? Ga dan voor combinaties van kleuren! Dit kan natuurlijk risicovol zijn en je moet goed nadenken over welke kleuren je met elkaar kunt mixen. Hier zijn allerlei tabellen, theorieën en kleurencirkels over te vinden, maar die kunnen zaken vaak nog ingewikkelder maken. Kom je er echt niet uit? De makkelijkste en veiligste kleurcombinatie is het kiezen van verschillende tinten van dezelfde kleur of direct naast elkaar liggende kleuren in het spectrum. Groen en blauw, rood en roze en blauw en paars zijn hier voorbeelden van. Mocht je toch hulp in willen schakelen, dan is de kleurencirkel waarschijnlijk het beste. Deze laat goed zien welke kleuren met elkaar matchen.

Kies minimaal 2 kleuren om de ruimte levendig te maken

Wil je niet al te veel kleuren mixen, dan is het alsnog verstandig om bijvoorbeeld twee kleuren voor een ruimte te gebruiken. Als een daarvan wit is, is het sowieso behoorlijk veilig. Wil je toch voor twee kleuren gaan, kies dan ook hier voor een combinatie uit hetzelfde spectrum. Met twee tinten blauw kun je bijvoorbeeld een heel mooi rustiek effect bereiken. Dit maakt je muren extra bijzonder en het verlevendigt je interieur.

Maak een plan voor je begint

Laatste tip die we je willen geven is om voor je iets besluit, gewoon eens in de ruimte te gaan zitten en je te bedenken wat je nu eigenlijk wil. Welke sfeer wil je neerzetten en wat zijn de tools die je daarvoor hebt. Nu is het moment om hier de tijd voor te nemen, als je huis straks is ingericht, zul je niet snel weer opnieuw gaan schilderen. Wil je graag veel ruimte nabootsen? Misschien is het in jouw woonkamer dan wel heel mooi om lichtgrijs en wit te combineren. Dit kun je doen door de bovenste strook van de muren ook wit te schilderen, net als het plafond. Daardoor loopt de muur over in het plafond en lijkt de ruimte groter en hoger. Zo haal je het beste uit jouw woonkamer met een eenvoudige schildertechniek.