Interieurtrends

De trend van nu: een Hongaarse punt vloer

hongaarse punt

De meest populaire houten vloer van het moment is de zogenaamde Hongaarse punt vloer. Dit komt omdat dit type vloer in elk interieur past, van strak modern tot klassiek. Veel mensen kenden al het visgraatmotief, waardoor de Hongaarse punt snel geaccepteerd werd in allerlei soorten interieurs.

Het verschil met een visgraat vloer

De Hongaarse punt wordt vaak verward met de visgraat vloer, omdat die veel op elkaar lijken. Beide worden in een V-vorm gelegd, het verschil is echter dat het visgraat motief in een hoek van 90 graden tegen elkaar aan wordt gelegd, terwijl de hoek bij de Hongaarse punt 60 graden is. Hierdoor ontstaat een rustige en strakke uitstraling, ten opzichte van een visgraat vloer.

Eikenhout

De meest voorkomende houtsoort bij een Hongaarse punt vloer is eiken. Deze houtsoort is warm, kan tegen een stootje en oogt tijdloos, klassiek. Daarnaast maakt het de ruimte organisch en prettig om in te vertoeven. Eiken hout kun je in elke kleur vinden, of maken, waardoor je je vloer ook elke gewenste kleur kunt geven. Daarom kun je altijd een Hongaarse punt vloer maken die past bij jouw interieur.

Hongaarse punt vloer met vloerverwarming

Tot een aantal jaar geleden kon je geen vloerverwarming combineren met een houten vloer, maar dat is intussen niet meer zo. Vroeger kon dit niet omdat hout reageert op verschillen in temperatuur. Moderne vloerverwarming verwarmt deze vloer veel gelijkmatiger op, waardoor deze schommelingen in temperatuur veel minder heftig zijn. Hierdoor kun je tegenwoordig ook voor vloerverwarming kiezen bij een houten vloer, en dus ook bij de Hongaarse punt. Wil je dit gaan doen, lees je dan eerst in of laat je adviseren door een expert.

Afwerking heeft invloed op onderhoud bij een houten vloer

Een Hongaarse punt vloer kan op verschillende manieren worden afgewerkt, en deze hebben invloed op het onderhoud. De meeste vloeren van dit soort, zoals bijna alle houten vloeren, zijn afgewerkt met olie of lak. Hierdoor kan er geen vuil in het hout trekken en kun je hem makkelijk reinigen. Je moet er echter wel opletten, dat je regelmatig stofzuigt, want zand en stof kunnen deze laklaag (of olielaag) aantasten, waardoor je sporen gaat zien. Er zijn speciale reinigingsmiddelen op de markt om je vloer eens in de twee jaar te reinigen, waarmee je vloer weer opnieuw beschermd is.