Interieurtrends Tips

Tips voor het uitkiezen van de perfecte fauteuil voor jou

fauteuil leer

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een fauteuil. Waar men vroeger vaker koos voor een twee- of driedelig bankstel, kiest men nu steeds vaker voor een bank in combinatie met een luxe fauteuil. Niet zo vreemd, want zo’n stoel is heerlijk om in weg te zakken met een goed glas wijn na een lange dag werken. Natuurlijk heb je veel keuze in dit soort luie stoelen. Zit jij liever wat rechter, kies dan voor een harde rugleuning, zak je liever weg, dan moet je voor een wat zachtere bekleding gaan. Dit is slechts een van de dingen waar je op moet letten. Kom je er niet helemaal uit? Wij helpen je met de juiste stoel te kiezen.

Kies een stijl die bij je interieur past

Het aanbod van fauteuils is enorm breed, dus zorg dat je de keuze hiervan afstemt met je wensen en stijl van andere meubelen. Heb je een lederen bank? Ga dan ook voor een fauteuil leer. Als je voor een landelijke interieurstijl hebt gekozen, kun je kiezen voor een ouderwetse bruine schommelstoel gemaakt van bijvoorbeeld rotan. Ben je juist een groot fan van vintage meubelen? Een donkerbruine of grijze lederen fauteuil met rondlopende rug- en armleuningen zal dan goed in je interieur passen. Als je enigszins klein van stuk bent, kan een modernere, ronde fauteuil uitkomst bieden. Daarbij kun je het zitkussen eruit halen, om zo je zitpositie te verlagen. Ook de Butterfly stoelen, ontworpen in 1937, zijn nu weer helemaal hip… zeker in een modern-industrieel interieur. Wanneer je voor een tijdloze fauteuil wil gaan, is een klassieke jaren ’50 fauteuil (lees: een stevige stoel met een brede rugleuning en organische armleuningen) gecombineerd met moderne elementen misschien iets voor jou. 

Verschillende materialen

Fauteuils zijn er in allerlei soorten materialen, en elk materiaal heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Heb je jonge kinderen die nog knoeien en met hun vieze vingers overal aanzitten?  Dan kan het slim zijn om te kiezen voor een kunststof- of leren stoel. Deze materialen zijn gemakkelijk schoon te maken met een nat doekje. Een andere optie is de keuze voor een fauteuil met afneembare meubelhoes die je regelmatig kunt wassen. Wil je toch graag een luxe fauteuil in een klassiek interieur die er ook nog eens mooi uitziet? Ga dan voor een fauteuil met rib stof of microvezel… wel wat moeilijker schoon te maken, maar een echte eyecatcher in je woonkamer.

Verstelbare stoelen

Een andere afweging die je moet maken is of je een draaibare- of niet-draaibare fauteuil wil. Bij een draaibare stoel zijn de rugleuning en zithoogte vaak verstelbaar, wat verlichting kan bieden voor je rug. Nadeel is dat deze stoelen wel een stuk duurder zijn dan een niet-verstelbare. Wil je een complete ontspanning ervaren zonder dat je de boel zelf hoeft te verstellen? Kies dan voor een fauteuil met een driemotorige versnelling. Je drukt simpelweg een knopje in en de fauteuil zet zichzelf direct in jouw favoriete ligstand. Vaak kun je een aantal presets programmeren en positioneert de stoel zich direct in de door jouw gewenste positie.

Test een stoel altijd voor je hem koopt

Laatste tip die we je willen geven is dat je altijd even moet gaan proef zitten voor je een luxe fauteuil koopt. Een foto laat je zien hoe de stoel eruit ziet, maar je kunt nooit ervaren hoe hij zi en omdat dit toch zeker zo belangrijk is, moet je hem echt even uitproberen.  Als je dan toch naar een winkel gaat om te testen, kun je je meteen laten informeren over de juiste zithoogte en diepte voor de perfecte stoel voor jou.