Tips Tuin

5 dingen waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van een serre

serre bouwen

Wanneer je overweegt een serre aan je huis te bouwen, of laten bouwen, is het belangrijk om van tevoren een planning te maken en een wensenlijstje te maken. Wil je bijvoorbeeld een glazen serre of wil je juist de uitstraling van een blokhut? In onderstaande blog geven we je vijf tips waarmee je rekening moet houden bij het plannen van je serre.

De eerste tip die we je echter willen geven is om een expert als Solundo in te schakelen. Een dergelijk bedrijf heeft namelijk veel ervaring en kan je tips geven, of juist zeggen waarom je bepaalde dingen beter niet kunt doen. Daarnaast is het plaatsten van een volledige serre niet zo makkelijk. Er zijn allerlei zaken waar je rekening mee moet houden, zoals bewerkelijkheid van het materiaal, fundering, etc.

Het eerste dat je moet overwegen bij het plannen van de aanschaf van een serre, is waarom je een serre wil en waarvoor je deze gaat gebruiken. Huis Uitbreidingen zullen jouw woonruimte transformeren, maar ze zijn het meest succesvol als je weet welke functie die moet bieden. Een serre kan puur gebruikt worden voor extra ruimte, maar ook weer als loungeplek. Bij de eerste volstaat een stevige deur, bij de tweede zul je waarschijnlijk eerder kiezen voor een glazen schuifdeur.

Misschien werk je vanuit huis en wil je dat je serre een lichte en luchtige kantoorruimte wordt. Een serre is veelzijdig en kan worden gebruikt als eethoek, ontspanningsruimte, speelkamer of woonkamer. Met zo’n grote veelzijdigheid zou het gemakkelijk moeten zijn om de hoofdfunctie van jouw serre te kiezen.

Keuze van het materiaal

Het materiaal dat wordt gebruikt om jouw serre te bouwen, is een andere belangrijke overweging. Zo kun je kiezen uit hardhout, PVC, aluminium, enz. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen, maar soms ook nadelen. Welk materiaal je kiest, hangt af van verschillende factoren. Persoonlijke voorkeur is een factor, net als de eis voor energie-efficiëntie en veiligheidsproblemen.

De leeftijd en stijl van jouw woning zijn ook van invloed op de materiaalkeuze. Voor traditionele huizen zal hardhout het karakter behouden. PVC is de meest kosteneffectieve optie en is zeer eenvoudig te onderhouden. Aluminium is strak en eigentijds en extreem duurzaam; perfect voor moderne woningen en een goede toekomstige investering.

Is er een vergunning nodig?

Bij het plaatsen van een serre is meestal geen bouwvergunning nodig. Als jouw serre wel een bouwvergunning nodig heeft, heb je echter een probleem als deze staat en er geen vergunning voor is. Controleer dit dan ook voor de zekerheid. Dan kun je pas echt ontspannen bouwen, in de wetenschap dat die aanbouw later niet weer afgebroken moet worden. Je hebt waarschijnlijk alleen een bouwvergunning nodig als de serre meer dan de helft van het gebied rondom het huis beslaat, of als het dak van de serre hoger is dan het hoogste punt van de bestaande woning. 

Hoe wordt de serre geplaatst?

Het is een overweging die vaak over het hoofd wordt gezien, maar de positie van de serre is van invloed op de planning. Als jouw serre op het noorden wordt gericht, zal het in de winter waarschijnlijk behoorlijk koud worden. Dit probleem kan worden opgelost door een verwarmingssysteem te installeren bij het bouwen daarvan.

Welke stijl kies jij?

De stijl van de serre die je kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de stijl van de woning. Ondertussen zijn er ontzettend veel verschillende serre stijlen, waaronder Edwardiaanse-, Victoriaanse en een moderne stijl.