Uiteraard kun je niet zomaar een hypotheek afsluiten bij een hypotheekverstrekker, daar zijn eisen aan verbonden. Die eisen zijn tegenwoordig een stuk strenger dan 10 jaar geleden, dus er is vaak onduidelijkheid wat die eisen dan precies zijn. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.
Mensen kijken vaak alleen naar de voordeligste hypotheekrente als ze een hypotheek willen gaan afsluiten, maar dit is niet het enige waar je naar moet kijken. Zo tellen zaken als voortijdig aflossen en aflossingstermijnen ook zeker mee in de afweging.
Hier moet je sowieso aan voldoen bij het afsluiten van een hypotheek
Eigenlijk zijn er twee eisen waar je aan moet voldoen als je een hypotheek wil krijgen: je moet voldoende inkomen hebben voor het bedrag dat je wil lenen. Daarnaast moet de hypotheek passen bij de woning die je op het oog hebt.
Kun je de hypotheek betalen?
Een hypotheek is de grootste lening die je in je leven gaat afsluiten en daarnaast de langstlopende. Doordat het zo’n lange periode betreft wil de hypotheekverstrekker er zo zeker mogelijk van zijn dat je de lening ook kunt terugbetalen gedurende die periode. Daarom wordt er een maximale hypotheek berekend op basis van je inkomen, of op het gezamenlijke inkomen van jou en je partner. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding van de grootte van de lening en je inkomen. Grofweg mag je ongeveer 4,5 keer je bruto jaarinkomen lenen voor de totale hypotheek.
Hoe wordt het inkomen verdiend?
De hypotheekverstrekker kijkt niet alleen naar de hoogte van je inkomen, maar ook naar hoe dat inkomen wordt verdiend. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een bestendig inkomen en een onbestendig inkomen. Bij een bestendig inkomen kun je met grote zekerheid zeggen dat dit minimaal hetzelfde zal blijven in de toekomst en brengt dus weinig risico met zich mee, dit geldt bijvoorbeeld voor een vast contract. Een onbestendig inkomen is dat van bijvoorbeeld een ZZP-er, waarbij het niet zeker is of het inkomen gelijk zal blijven.
Naast je inkomen wordt er ook gekeken naar je schulden. Als je namelijk maandelijks een vast bedrag moet betalen door een schuld, zoals een studieschuld, is er minder geld om aan een hypotheek te besteden. Ook een creditcardschuld kann hiertoe behoren.
Niet meer hoger dan de waarde van de woning
De andere eis waar de hypotheekverstrekker naar kijkt is dat de hypotheek niet hoger mag zijn dan je woning waard is. Dit is zodat, indien je de hypotheek niet meer kunt betalen, de woning door de hypotheekverstrekker opgeëist kan worden en die moet dan natuurlijk wel het geld opbrengen dat geleend is.