Tips

Wat komt er allemaal kijken bij het vervangen van een dakgoot? De beste adviezen

vervangen van een dakgoot

Heb je een defecte dakgoot, dan kan dat nare consequenties hebben. Veelvoorkomend is een grote regenstraal die precies voor de deur of het raam naar beneden dendert als het regent. Een stuk beroerder nog is de situatie waarbij het water de kant van de gevel kiest en door de muren naar binnen trekt. Dit kan in de woning tot optrekkend vocht en uiteindelijk schimmel leiden. Hoog tijd dus om de beschadigde dakgoten te vervangen. Maar hoe doe je dat: defecte dakgoten vervangen? Onderstaand stappenplan met adviezen helpt je op weg om zelf de dakgoot succesvol te vervangen.

Vaak is een dakgoot deels vervangen voldoende

Meestal volstaat het om een deel van de dakgoot, uiteraard het lekkende deel, te (laten vervangen om de lekkage op te lossen. Dit kun je zelf doen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je exact de juiste maten dakgoot koopt voor de vervanging. Een millimeter verschil kan ervoor zorgen dat de lekkage blijft bestaan, omdat de dakgootonderdelen dan niet goed op elkaar aansluiten. Wacht je langer met het repareren van je dakgoot, dan kan er rotting optreden en kan het nodig zijn om grotere lengtes en meerdere panelen van de dakgoten te vervangen.

Wat kost het laten vervangen van de dakgoot?

Wil je de dakgoot repareren, dan lijkt het aantrekkelijk om dit zelf te doen. Je kunt dan immers op de kosten besparen. Realiseer je echter wel dat je op een trap moet staan, op grote hoogte, en dat dakgootreparatie toch wel specialistische kunde en ervaring vereist om snel en goed te worden uitgevoerd.
Een goed idee is om de reparatie te laten uitvoeren door een dakspecialist. De prijs hiervan hangt af van verscheidene zaken. Zo is een dakgoot van kunststof repareren voordeliger dan een koperdakgoot laten herstellen. Daarbij kun je overwegen om de reparatie samen met je buren te laten doen, zodat je een bulkkorting (ook kwantumkorting geheten) kunt krijgen.

Zink, koper of pvc: wat is het beste materiaal?

Voor het vervangen van de dakgoot, of het nu een deel van de dakgoot is of de complete dakgoot, kun je kiezen uit grofweg drie soorten materialen: zink, koper of pvc. Een voordeel van zink is de enorm lange levensduur. Dit type dakgoot gaat het langste mee en kost, dat is logisch, ook het meest. Koper is een alternatief, met de langste levensduur. maar koper is nog luxueuzer en kostbaarder dan zink. Wil je het voordeliger uit zijn, dan is een pvc dakgoot een aanrader. Houd wel rekening met een kortere levensduur van dit materiaal.