Tips

Tips voor het verbouwen van je huis

tips voor het verbouwen van je huis

Een verbouwing loopt zelden precies zoals je het in je hoofd had. Het kost altijd meer dan gehoopt en duurt vaak langer dan waar je op gerekend had. Daarom is het goed om dat van tevoren te voorzien en maatregelen te treffen om tegenvallers zoveel mogelijk te voorkomen. De volgende tips kunnen daar aan bijdragen.

Een planning maken

Om in te kunnen schatten hoe lang je verbouwing gaat duren, is het goed om na te denken over een planning. Zo kun je ook met jezelf afspreken en inplannen wanneer je tijd reserveert om aan je verbouwing te werken. Op deze manier kun je er ook voor zorgen dat de werkzaamheden op de beste manier aan elkaar aansluiten en droogtijden en dergelijken inbouwen.

Behoud het overzicht

De eerder genoemde planning kan je helpen om inzicht te geven in alle benodigde werkzaamheden, maar bij een verbouwing komt natuurlijk ook administratie kijken. Je moet je budget bewaken, eventuele vergunningen moeten op orde zijn en voor declaraties en de belasting moet je alles kunnen terugvinden. Bewaar de papieren dus vanaf het begin op één plek, om frustratie en tijdverlies op een later moment te voorkomen.

Goed gereedschap is het halve werk

Goed gereedschap en goedkoop gereedschap gaan doorgaans slecht samen. Slecht gereedschap kan echter voor heel frustraties zorgen tijdens de verbouwingswerkzaamheden. De kans is ook groter dat het tijdens de werkzaamheden kapot gaat en je tijd (en geld) verliest aan het moeten halen van nieuw gereedschap. Zorg ervoor dat alles van beitel tot boormachine en van sloophamer tot zaag van goede kwaliteit is.

Niet te beperkt inkopen

Vaak kun je bij bouwmarkten spullen die je niet gebruikt en nog volledig intact zijn terugbrengen als je de bon bewaart. Verspil daarom geen tijd door te weinig van de benodigde materialen in te kopen, want dan zal je tussendoor terug naar de bouwmarkt moeten om meer te halen om de klus geklaard te kunnen krijgen. Schat de materialen die je nodig hebt ruim in, dan kun je altijd achteraf nog ongebruikte materialen terugbrengen.

Geen zin is geen excuus

Verbouwen die je vooral om het eindresultaat, en niet om het plezier van de werkzaamheden zelf. Tegenzin kan vaak in de weg staan om dingen gedaan te krijgen. Als je je hier aan overgeeft, komt je verbouwing nooit af. Zet je eroverheen en ga aan de slag, vooral met de vervelendste klusjes. Des te eerder heb je het verdiend om te kunnen ontspannen.