Tips

De voordelen van mechanisch ventileren

beste mechanische ventilatie

Mechanisch ventileren is een manier van ventilatie die werkt via een elektrische ventilator met buizensysteem. Via een mechanisch ventilatiesysteem wordt overtollig vocht in huis efficiënt afgevoerd naar buizen en verse lucht aangetrokken. De luchtvochtigheid in huis neemt hierdoor af, evenals de kans op schimmelvorming, verontreinigde lucht en nare luchtjes in huis.

Minder vochtige lucht betekent einde aan schimmelvorming

Het belangrijkste voordeel van de beste mechanische ventilatie in huis installeren, is het feit dat de luchtkwaliteit sterk verbetert. De lucht wordt aanzienlijk minder vochtig – deze daalt onder de 70 procent – waardoor de vorming van schimmels geen kans meer krijgt. Dit komt doordat de mechanische ventilatie zorgt voor een constante luchtverversing. Hierdoor blijft het in de badkamer of in huis – afhankelijk van waar de mechanische ventilatie geïnstalleerd is – aangenaam en prettig.

Mechanische ventilatie haalt vuiltjes uit de lucht

Een ander pluspunt van een mechanisch ventilatiesysteem is dat deze systemen de lucht in huis grondig zuiveren. Door ademhalen, zweten, koken en douchen raakt de lucht in huis vervuild, wat niet goed is voor de gezondheid. Kies je voor het installeren van de mechanische installatie in huis, dan wordt de lucht constant grondig gezuiverd en wordt het binnenklimaat frisser en gezonder.

Veel keuze aan systemen en soorten

Een ander voordeel van een het installeren van de mechanische ventilatie is dat er op dit gebied veel te kiezen valt. Afhankelijk van jouw specifieke wensen en behoeften is er veel mogelijk op het gebied van mechanische ventilatiesystemen in huis.

Minder gezondheidsklachten

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat goede mechanische ventilatiesystemen in woningen laten inbouwen, positieve effecten heeft op de gezondheid van de bewoners. Klachten en pijntjes, zoals hoesten, verkoudheid en hoofdpijn, nemen significant af als er sprake is van mechanisch ventileren van de woning. Ook mensen met reumatische klachten of allergieën hebben minder last van hun problemen dan zonder goede ventilatie. Je voelt je met een goed ventilatiesysteem dus aanzienlijk prettiger in je eigen woning!

Besparen op de energierekening was nog nooit zo gemakkelijk

Veel mensen weten het niet, maar woningen die niet goed zijn geventileerd verbruiken veel meer energie. Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, lees: boven de 70 procent bedraagt, moet de centrale verwarming veel harder werken om de woning op temperatuur te krijgen. Dit omdat alle vocht in de lucht verwarmd moet worden. Door goed te ventileren met mechanische ventilatie, voorkom je dit en bespaar je aanzienlijk op de energienota!