Je hebt de hele lente en zomer kunnen genieten van je tuin. En natuurlijk wil je dat volgend jaar weer kunnen doen! Nu de meeste planten uitgebloeid zijn en de blaadjes vallen, is het tijd om de tuin winterklaar te maken. Door dat te doen, zorg je dat je planten in de perfecte conditie zijn om de winter te overleven en volgend jaar weer met volle kracht uit te lopen.
Een grote tuin winterklaar maken is best veel werk. Lees hier onze tips over wat echt noodzakelijk is, en ga direct aan de slag!
Dode bloemen, takken en bladeren verwijderen
Planten laten hun overbodige delen nu afsterven. Je doet er goed aan om die plantendelen te verwijderen, zodat ze niet kunnen gaan rotten en de gezondheid van je planten bedreigen. Verwijder dus de uitgebloeide bloemen van struiken, knip dode takken af en veeg afgevallen blad de groene container in. Als er plantafval tussen struikjes en bloemplanten vastzit, kan je dat voorzichtig met een tuinvork of een hark wegvegen. Zo ontneem je schimmels en bacteriën een voedingsbodem van waaruit ze de gezonde delen van de plant aan kunnen tasten.
Struiken en bomen snoeien
Vanaf november stopt de sapstroom van struiken en bomen, en kan je die veilig snoeien. Daarmee bescherm je de plant tegen bevriezen. Ook zorg je dat alle voedingsstoffen in het voorjaar naar de overgebleven takken stromen, die dan volop uitlopen met blad en bloemen. Snoeien geeft struiken een mooiere vorm, en zorgt er bij fruitbomen en -struiken voor dat je daar makkelijker van kan plukken volgend jaar.
Warmteminnende planten tegen vorst beschermen
Sommige planten, bijvoorbeeld mediterraanse boompjes en struiken, moeten tegen vorst worden beschermd. Je kan dat op meerdere manieren doen: door ze in een winter kas te zetten, door hun stam en wortels in te pakken met jute, of door houtvezel rond de wortels te strooien. Per plantensoort verschilt het wat hij nodig heeft om de vorst te overleven, en ook het weer speelt natuurlijk een rol.
Bloembollen in de tuin zetten
Je bent tijdens het winterklaar maken van tuin niet alleen bezig met knippen en weghalen. Je kan nu ook nieuw groen planten! Bloembollen moeten in de herfst de grond in. Ze hebben een koude periode nodig om in het voorjaar goed uit te lopen. Maak dus een keuze uit de bloembollen van de geliefde narcissen, crocussen, tulpen en hyacinten. Of kies dit jaar voor spectaculaire exotische bolgewassen zoals lelies, anemonen of de prachtige Hippeastrum.
Je vijver beschermen
Je tuin winterklaar maken betekent ook de vissen en waterplanten in je vijver beschermen tegen de komende vorst. Verwijder gevallen bladeren zodat die niet gaan rotten in het water. Verwijder de vijverpomp, maar laat het filter zitten. Zorg dat de vijver niet bedekt raakt met sneeuw en ijs. En voer de vissen met speciaal wintervoer tijdens het koude seizoen. Zo is ook de vijver in je tuin winterklaar.
Grote planten scheuren
Zijn er favoriete planten in je tuin die compleet uit hun krachten gegroeid zijn in de warme tijd? Die kan je natuurlijk terugsnoeien bij het winterklaar maken van tuin – maar je kan ze ook vermenigvuldigen. Je ‘scheurt’ de plant dan, waarbij je hem verdeeld in meerdere levensvatbare delen (met wortels en ‘ogen’). Plant de verschillende delen opnieuw en je hebt in het voorjaar waarschijnlijk opeens twee keer zoveel planten.