Interieurtrends Tips

Maak met deze tips de mooiste fotocollage op je wand

fotocollage

Je kent het vast wel, je bent in een restaurant of bar en kan je ogen niet afhouden van de mooie verzameling ingelijste foto’s aan de muur. Begrijpelijk dat het idee om dit thuis ook te doen is geboren, maar dat daar uiteindelijk niets van terecht komt omdat je tegen zo’n klus op ziet. Als jij nou zorgt voor een goed gevulde cartridge in je printer die je bijvoorbeeld bij PrintAbout kunt bestellen.  Dan zorgen wij dat die klus helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

Selecteer de juiste foto’s

Uiteraard begin je met het selecteren van de foto’s die je hiervoor wil gebruiken. Bedenk hierbij dat je beter te veel foto’s kunt hebben dan te weinig. De volgende stap is fotolijstjes zoeken. Zorg dat die passen in de stijl die je in gedachten hebt. Het is daarom verstandig om je te laten inspireren, allereerst voor de te gebruiken foto’s, maar ook voor het soort lijsten die je wil gaan gebruiken.

Laat je inspireren door andere wang collages

Ook voor de collage zelf is het verstandig om je te laten inspireren. Onderzoek voor jezelf waarom je een bepaalde wandcollage mooi vindt. Is het het kleurgebruik, of juist omdat de gebruikte foto’s zwart/wit zijn? Bestudeer de lijnen in jouw favoriete collage en kijk of het bijvoorbeeld vooral symmetrische collages zijn die jouw voorkeur hebben. Als je eruit bent hoe jouw collage eruit moet gaan zien, dan weet je pas echt hoeveel foto’s, en dus lijstjes, je nodig hebt.

Zorg dat de foto’s bij elkaar passen

Bedenk dat de foto’s en illustraties die je will gebruiken voor je fotocollage bij elkaar passen. Hier hebben we een aantal tips voor op een rijtje gezet:

  • Maak gebruik van een thema, bijvoorbeeld je gezin, vakantie of natuur
  • Kies foto’s of prints met dezelfde kleuren. Passen de kleuren niet goed bij elkaar, druk de prints dan (deels) af in zwart-wit om toch een geheel te vormen
  • Neem ook kleine objecten mee in je collage, zoals een luchtplantje, een woord in 3D of een vakantie souvenir
  • Gebruik afwisseling in de soort foto’s die je kiest. Bijvoorbeeld close-ups in combinatie met foto’s van veraf, druk en rustig, donker en licht.
  • Combineer foto’s met grafische prints voor een spannend beeld
  • Gebruik foto’s met hetzelfde Instagram-filter
  • Mix foto’s met bijpassende quotes die elkaar versterken

Bouw jouw fotocollage eerst op de grond op

Je kunt nu de collage vorm gaan geven en speel daarbij met de compositie van de lijsten. Let dus op de ruimte tussen de lijsten en hoe de prints of foto’s er naast elkaar uit zien. Heb je bijvoorbeeld voor een mix van grafische prints en foto’s gekozen? Zorg er dan voor dat deze verschillende beelden goed verspreid worden over het geheel. Dit maakt de collage rustiger en in evenwicht. Je kunt dit op de vloer doen, waarbij het handig is om eerst de afmeting van de gebruikte muur op die vloer af te plakken. 

Het boren kan beginnen

Als je eenmaal jouw perfecte collage op de vloer hebt liggen, kun je die eventueel vertalen door uit papier even grote maten als de lijsten te knippen en die op de muur te plakken. Ben je na deze voorbereiding tevreden, dan kan het boren beginnen en kun jij je gasten met een jaloerse blik naar jouw nieuwe decoratie laten kijken… precies op de manier waarop jij in dat restaurant naar die inspirerende fotocollage keek.