Tips

De beste manier om een bijl te slijpen

bijl slijpen

Om snel en netjes kleine hoeveelheden hout klein te maken of te kloven is er geen beter gereedschap dan een bijl. Dit oude gereedschap heeft door de eeuwen heen zijn relevantie behouden en is vandaag de dag nog steeds een betrouwbaar gereedschap.

Nadeel is echter dat ze bot worden, zelfs als je ze goed bewaard. Zolang je een paar basiswinkel gereedschappen hebt, kun je echter je bijl slijpen. In minder dan 15 minuten kun je weer aan de slag en hout hakken.

Waarom het belangrijk is om je bijl te slijpen

Ervaren koks weten dat een bot mes gevaarlijker is dan een scherp mes. Er moet namelijk meer druk op het mes worden uitgeoefend om er mee te werken. Bij bijlen is het niet anders. Bij het kloven van een stam met een scherpe bijl verwacht je dat je de bijl optilt en vervolgens met een bepaalde kracht naar beneden zwaait. Naarmate de bijl bot wordt, wordt je gedwongen om met steeds meer kracht op dat hout te slaan, tot het punt waarop het meer gaat om een ​​botte kracht dan om een ​​scherpe rand die de houtvezels klieft.

Wanneer moet je een bijl slijpen?

Slijp de bijl vóór elke houtzaag sessie of aan het begin van de herfst of winter. Bijl slijpen mag niet slechts een jaarlijks terugkerend evenement zijn. Wanneer je hout hakt, stop dan regelmatig en ga met je vinger langs de rand van de bijl om de scherpte te beoordelen. Als je te hard moet werken om het hout te hakken, kan dit fysiek zijn tol eisen. Een goede bijlslag moet grotendeels worden voortgestuwd door de zwaartekracht, waarbij het gewicht van de bijlkop en zijn scherpte het meeste werk doen.

een bijl slijpen

Veiligheidsoverwegingen

Een bijl slijpen is in veel opzichten gevaarlijk. Draag altijd gehoor- en oogbescherming. Zorg er bij het gebruik van de molen voor dat je weet hoe je de molen moet gebruiken en dat je de meegeleverde instructies zorgvuldig hebt gelezen. Zorg ervoor dat je geen losse kleding, haar of sieraden in de buurt hebt. Draag een shirt met lange mouwen, een lange broek en schoenen. Voordat je met de slijpmachine de rand van de bijl aanraakt, moet je ervoor zorgen dat je niet in de buurt van het hete metaalvijlsel komt. Draag handschoenen bij het met de hand vijlen van de bijl. 

Indicatoren van een botte bijl

In tegenstelling tot een bot mes, kan een botte bijl minder opvallen. Bij het hakken van hout wordt zoveel kracht uitgeoefend dat zelfs een botte bijl redelijk goed kan werken. Als je de rand van de botte bijl visueel bekijkt, ziet hij er rond en gewelfd uit. Ga met je vingers over de rand van een botte bijl en het zal glad zijn. Roest gaat soms gepaard met een botte bijl; maar ook scherpe bijlen kunnen roesten als ze niet goed worden onderhouden.

Zet de bijl vast om te slijpen

Als je een bankschroef hebt waarmee je aan beide kanten bij de bijl kunt, is dit de veiligste manier om een ​​bijl vast te houden om te slijpen. Zo niet, improviseer. Twee stenen aan weerszijden van de bijlkop, elk vastgehouden door een timmerman klem, is een manier om een ​​bijl rechtop te houden.

De beste manier om een bijl te slijpen

Slijp de schuine kant

Zet de haakse slijper aan. Begin met het slijpen van ongeveer een halve centimeter vanaf de rand. Een bijlrand zal een gladde afschuining zijn die eindigt in een scherpe punt. Herhaal aan de andere kant. Verplaats de molen naar de rand van de bijl. Verander de hoek van de molen in ongeveer 25 graden. Als je klaar bent met één kant, ga je naar de andere kant.

Werk van bovenaf en vijl de bijlrand met de hand met een vijl. Kantel de vijl naar beneden in de richting van de rand van de bijl om een ​​scherpere rand te creëren. Blijf heen en weer gaan tussen elke kant totdat de bijl naar tevredenheid is geslepen.