Interieurtrends Tips

De obsessie voor het juiste vloerkleed

vloerkleed

Sinds een rondreis in Marokko een paar jaar geleden heb je een soort fanatieke obsessie ontwikkeld met betrekking tot tapijten en vloerkleden. Je was zo overrompeld door het werk en de betekenis van kleden, dat je er een neus voor hebt ontwikkeld. Van over de hele wereld zijn er in de afgelopen jaren nieuwe items in je huis bijgekomen, elk met zijn eigen verhaal en anekdotes, voor aan de muur of op de vloer. 

Je weet je nog goed te herinneren hoe je tijdens die eerste reis bijna iedere dag wel een nieuwe winkel instapte om in gesprek te gaan met de eigenaar. Oude mannetjes die je uitnodigen om binnen te komen, te midden van stapels handgeweven kleden. Het hele proces waarbij er gepraat wordt over koetjes en kalfjes onder het genot van een pot verse munt thee, terwijl er verschillende geweven kleden en tapijten worden gedemonstreerd. 

De historie van verschillende vloerkleden

Elk kleed heeft zijn eigen bestaan geleid en heeft zijn historie, wat door de charmante verkopers tot in de meest uitvoerende details aan je wordt verteld. Het is een charmeoffensief waarbij je je gebied en je tegenspeler aftast, alvorens je een keuze maakt over je favoriete werk en begint te onderhandelen over de gepaste prijs. Het spel van lager en hoger bieden en de verschillende redenen waarom blijft voor jou een fascinerende herinnering die je verdere leven heeft bepaald. 

Sindsdien ben je altijd wel op zoek naar een vloerkleed met een verhaal. Iets unieks wat zo’n meesterwerk met zich meedraagt. In je huis ben je langzaam aan het sparen gegaan. Van handgeweven Perzische tapijten tot met dat bijzondere artisanale kleed uit een klein dorpje in het Peruaanse hooggebergte. Van zachte zijde uit het verre oosten tot de rieten mat uit donker Afrika. Maar ook hedendaagse vloerkleden kun je zeker waarderen. Niets zo fijn als de dat witte wollen vloerkleed met marmeren kleursamenstelling dat in je woonkamer ligt bijvoorbeeld, speciaal ontworpen door Frans Molenaar. 

Een goed gekozen vloerkleed maakt een bijzonder geschenk

Daarnaast ben je ook fan geworden van het cadeau geven van vloerkleden. Je hebt mening vriend en vriendin inmiddels verrast met een vloerkleed, altijd zorgvuldig gekozen, gebaseerd op persoonlijkheid en de inrichting van iemands huis. Het is een persoonlijke zoektocht geworden, om ook met anderen het gevoel van het juiste vloerkleed te kunnen delen.