Tips

Waar moet je op letten als je een nieuwe CV ketel gaat kopen?

cv ketel

Het is tegenwoordig ontzettend gemakkelijk om zelf de nodige info op te zoeken als je van plan bent om het nodige te verbouwen in huis. Waar je in het verleden brochures moest bestellen, waarin ieder merk zijn modellen naast elkaar zette, liet je je over het algemeen vaak adviseren door de installateur. Deze had vanzelfsprekend bepaalde merken waarmee hij het liefst werkte en het kwam dan ook meer dan geregeld voor dat ze een bepaald merk en model aanbevolen, wat ze zelf met korting konden inkopen, om hier vervolgens wat extra geld mee te kunnen verdienen. 

Tegenwoordig kun je echter op het internet alle benodigde info binnen een handomdraai op je scherm hebben en aan de hand van de technische informatie en specificaties precies achterhalen wat een bepaald model te bieden heeft. Verschillende merken worden naast elkaar gezet met de voor- en nadelen, zodat je een goed overzicht hebt waarmee je uiteindelijk de juiste keuze kunt maken. 

De technische specificaties van CV ketels kunnen behoorlijk verschillen

Dit geldt vandaag de dag ook voor CV ketels. Als je een HR CV ketel kopen wil, doe je er verstandig aan om goed te kijken naar de specificaties en technische aspecten die ieder merk en model te bieden hebben, zodat je een keuze kunt maken die aansluit op datgene wat jij nodig hebt. Niet ieder huis is namelijk hetzelfde en ook de vereisten die verschillende huishoudens hebben ten opzichte van hun warm watergebruik, kan behoorlijk verschillen. 

Je moet bij de keuze voor een nieuwe CV ketel rekening houden met verschillende aspecten. Wat is het benodigde vermogen dat je nodig hebt, wat is de gewenste CW klasse van je nieuwe ketel, heb je vloerverwarming die wordt aangestuurd door de CV ketel of zoek je naar een combinatie waarbij de CV ketel zowel de verwarming van de vloer als van verschillende radiatoren voor zijn rekening neemt. De nieuwste CV ketels kunnen zelfs vanaf de smartphone bediend worden, dus er zijn veel aspecten waar je rekening mee dient te houden als je op zoek bent naar een nieuwe ketel. 

Hoeveel kilowatt je nodig hebt is afhankelijk van de inhoud van je huis

Moderne CV ketels hebben tegenwoordig een hoog rendement. Afhankelijke van het merk ketel dat je kiest, hebben ze verschillende systemen met warmtewisselaars die voor de verwarming van het water zorgen. Heel belangrijk bij de keuze voor de juiste CV ketel is om je goed bewust te zijn van hoeveel ruimte je cv ketel dient te verwarmen. Het benodigde vermogen wordt uitgedrukt in kilowatt. Je dient goed te kijken naar de inhoud van je woning. Deze wordt vaak aangegeven in kubieke meters. 

Heb je bijvoorbeeld een woning met een inhoud van 250 tot 425 kubieke meter, dan is een CV ketel met een vermogen van 18 kilowatt perfect. Voor een woning van 625 tot 900 kubieke meter zal deze echter niet toereikend zijn en dien je te kijken naar een benodigd vermogen van rond de 30 kilowatt. 

Een ander aspect van de CV ketel dat niet over het hoofd mag worden gezien is de CW-klasse. Deze geeft aan hoeveel warm tapwater de ketel in liters per minuut bij een bepaalde temperatuur kan leveren. Wil je een bad van 100 liter in 5 minuten gevuld hebben met warm water, dan is een CW-klasse 6 aan te raden. Deze levert je 20 liter water op 40 graden Celsius per minuut. Heb je echter niet zo’n haast en mag het ook het dubbele duren, dan kun je ook kiezen voor een CW-klasse 3. Hiermee wordt 10 liter water per minuut aangeleverd en zul je er zo’n 12 minuten over doen voordat je je bad vol hebt laten lopen.