Tips

Een mantelzorgwoning kan de ideale oplossing zijn voor oudere mensen

luxe mantelzorgwoning

Het was nog geen tien uur ’s ochtends toen je het telefoontje kreeg van de dokter met de melding dat je moeder in het ziekenhuis lag. Ze was vanochtend uitgegleden in de badkamer en had daarbij haar heup gebroken. De schrik sloeg je om het hart. Ze is inmiddels al best op leeftijd en het breken van heup is vaak behoorlijk ingrijpend. Gelukkig was alles goed gegaan en lag je moeder nu te slapen en, zo meldde de dokter, ze zou binnen een mum van tijd weer op de been zijn. 

Je moeder is inmiddels achter in de tachtig, en alhoewel ze nog steeds op zichzelf woonde, heb je de afgelopen jaren wel gemerkt dat het steeds moeilijker voor haar wordt om het huishouden in haar eentje rond te krijgen. Ze krijgt een per week wel hulp met wassen en de vloer, maar desondanks is het de afgelopen jaren wel steeds moeilijker voor haar geworden. 

Het wordt om een na te gaan denken over de woonsituatie van je moeder

Onderweg naar het ziekenhuis ben je voortdurend aan het peinzen over wat nu de beste oplossing is. Je ziet het niet zo zitten om je moeder straks weer terug naar huis te sturen alsof er niks gebeurd is. Je hebt het vermoeden dat het straks toch allemaal een beetje teveel zal zijn voor haar en met de komende jaren in het vooruitzicht, zal het over het algemeen niet veel beter worden. Misschien is het daarom toch wel tijd geworden om eens na te denken over andere oplossingen voor je moeders woonsituatie. 

Ze wil er in ieder geval niks van weten om naar een bejaardentehuis te gaan. Dat roept ze namelijk al jaren. Ze is dol op het feit dat ze nog zo goed te been is en onafhankelijk door het leven kan gaan. Een ander idee, iets wat ze waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker zal vinden, is om haar te verhuizen naar een luxe mantelzorgwoning. Op die manier behoudt ze toch haar eigen onafhankelijkheid, maar kun je toch beter een oogje in het zeil houden en hulp bieden mocht er een keer iets mis gaan. 

Achter je woning heb je meer dan genoeg ruimte voor een mantelzorgwoning

Je woont namelijk best groot in een landelijk gebied en je zou zonder problemen achter jullie huis een mantelzorgwoning kunnen plaatsen. Op die manier kan ze toch haar eigen ding doen op haar eigen plek, maar is er altijd iemand in de buurt, mocht ze ergens hulp bij nodig hebben. En je zult zelf een stuk geruster zijn, wetend dat ze zo dicht bij je in de buurt is. 

Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om een mantelzorgwoning te laten plaatsen. Volgens de wetgeving moet een mantelzorgwoning volledig gelijkvloers zijn en mag deze een oppervlakte van maximaal honderd vierkante meter hebben. En dat is behoorlijk wat voor een dame van bijna 90. Een mantelzorgwoning heeft een eigen ingang, beschikt over een woongedeelte, slaapkamer, sanitair en keuken. Bij de bouw wordt rekening gehouden met dubbele beglazing, centrale verwarming en extra isolatie. Op deze manier kan je moeder er probleemloos en met veel plezier het hele jaar in wonen. 

Je komt net aan bij het ziekenhuis en parkeert je auto. Al lopend naar de ingang overdenk je nog even de details, voor als je zo meteen je moeder ziet en het er met haar eens over gaat hebben om te kijken of ze de voordelen inziet om te gaan verhuizen naar haar eigen plek bij jou in de tuin!