Tips

Het belang van raamhorren

hor op maat

Niets zo simpel als een hor, het is eigenlijk een stuk gaas wat gespannen is en wat insecten buiten moet houden. Niets zo vervelend als ‚s avond in je slaapkamer aankomen en daar een zwerm insecten aan te treffen. Daar is dus de hor voor uitgevonden. Tegenwoordig zijn er veel standaard horren, maar je kunt er ook voor kiezen om raamhorren op maat te laten maken. Daarnaast zijn er nog andere zaken waar je rekening mee moet houden en die bespreken we hieronder.

Hordeur goed tegen hooikoorts

Als je aan een hor denkt, denk je meestal aan het buitenhouden van insecten. Echter heeft een hor ook nog een ander aangenaam voordeel. Doordat een hor hele kleine, fijne gaatjes heeft, ook wel mazen genoemd, kan er stuifmeel tegengehouden worden. Ideaal voor mensen met hooikoorts. 

De soorten raamhorren

Er zijn eigenlijk vier verschillende soorten raamhorren te onderscheiden: de vaste hor, de rolhor,  de inzethor en de inzetrolhor.

Een vaste hor is het beste te gebruiken als je een smal kozijn hebt. Deze hor kun je namelijk tegen het kozijn monteren. Een rolhor kan op elk soort raam gebruikt worden, deze is vooral makkelijk bij een dakraam. Een inzethor kan, zoals het woord al zegt, in het kozijn gezet worden. Ideaal voor een draai- of kiepraam. Een inzetrolhor als laatste is nagenoeg hetzelfde als de inzethor, alleen rol je hierbij de hor naar beneden of boven op.

De soorten deurhorren

Naast de raamhorren zijn er ook verschillende deurhorren te verkrijgen. Er zijn verschillende soorten deurhorren: de lamellenhordeur, de schuivende hordeur of rolhordeur, de plissé hordeur en de scharnierende hordeur. Een lamellenhordeur is ideaal als je kleine kinderen of huisdieren hebt rondlopen. Het is geen vaste hordeur maar met lamellen. Je kan daar zo doorheen lopen en valt achter je weer gewoon dicht. Enige nadeel hiervan is dat de mogelijkheid bestaat dat er hier en daar wat insecten meekomen.

Grote deuropening

Een schuivende hordeur / rolhordeur wordt vaak gebruikt als de deuropening groot is. Je schuift de hordeur dicht tegen magneten aan. Deze magneten houden de hordeur op zijn plek. Een plissé hordeur kan je vergelijken met een schuivende hordeur. Echter vouwt de plissé hordeur in elkaar, anders dan een schuivende hordeur die zichzelf oprolt. Een plissé hordeur is voornamelijk rolstoelvriendelijk. Een scharnierende hordeur dan als laatste lijkt op een deur. Echter kan een scharnierende hordeur twee kanten op.

Al met al zijn er veel verschillende soorten horren. Het is dan ook zeker van belang om research te doen voor je een hordeur gaat kopen, want zoals je ziet is er genoeg keuze op de markt van horren.