Tips

Tips voor het kiezen van goed behang

tips voor het kiezen van behang

Een geslaagd gebruik van behang heeft alles te maken met een weldoordachte keuze van motieven, patronen en wanden. Onopvallende patronen en eentonige wanden zijn zonde van het geld en je tijd, want dan kun je evengoed er voor kiezen de wanden te gaan  verven. Ga je voor te opvallende muren met knotsgekke patronen dan is de kans groot dat je dit na een paar weken alweer beu bent. Daarom hieronder enkele tips die zeker en vast zullen helpen bij het maken van de juiste keuze van je behang. Hierdoor kun je ook nog andere afwegingen maken dan alleen goedkoop behang kopen.

Een accentmuur maken van de ‘verste muur’

Wil je een lange ruimte een warmere uitstraling geven? Maak dan van de verste muur, de muur die het meest naar achter ligt, een accentmuur. Dit zal ervoor zorgen dat de kamer naar je toe wordt gezogen. Ideaal voor lange kamers dus die je graag wat warmer wil maken. Dit is echter geen goed idee als het gaat om een kleine ruimte!

Het plafond behangen

Behangpapier en plafond is een combinatie die niet vaak voorkomt. Toch kan het ook een leuk effect hebben. Donkere kleuren zullen de ruimte lager doen voelen. Ideaal dus voor hoge kamers die je wat gezelliger en knusser wil maken.

Zijwanden behangen

De zijwand bekleden met behangpapier is ideaal als je de kamer visueel groter en langer wil laten lijken, als de kamer bijvoorbeeld klein is. Bij een lijnmotief zal dit effect nog meer zichtbaar zijn. Wanneer je twee tegenover elkaar liggende wanden bekleedt, zal de kamer echter nauw aanvoelen, doe dit dus niet! 

Er zijn enorm veel verschillende soorten patroon behang op de markt

Tegenwoordig bestaan er heel veel soorten behang. Leder, riet, stof, pleister look, zand,… je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat! Wat uiteindelijk de doorslag zal geven is het visuele effect. We bespreken hieronder nog even de meest voorkomende patronen:

Motieven en patronen

De typische motieven en patronen van vroeger zijn steeds meer terug te vinden in moderne inrichtingen. Het grote verschil met vroeger is dat je ze nu beste met mate gebruikt en uitsluitend in kamers die groot genoeg zijn. Eén enkele muur kan voldoende zijn voor een geslaagd interieur. Combineren met een design meubelstuk is zeker een aanrader!

Lijntjes behang

Gelijnd behangpapier gebruiken is een ware uitdaging. Bij de verkeerde keuze kan de kamer al snel een benauwd gevoel geven. Ook hier is de basisregel: enkel gebruiken in grote kamers. Behangpapier met lijnmotief is ideaal om de kamer langer of hoger te laten lijken! Besef wel dat het aanbrengen hiervan een tijdrovende klus is en dat je erg nauwkeurig moet werken.

Grafische motieven

Grafische motieven zijn typische stijlkenmerken van de jaren ’60 en ’70. Van alle beschikbare patronen is dit waarschijnlijk het behangpapier waar je het minst lang naar kunt kijken. Kies ook hier voor fijne, subtiele accenten. Probeer ook een wand te kiezen waar je niet dagelijks tegen aan kijkt, omdat je deze anders beu wordt en weer aan de slag kan.