Tips

Hoe kies je de juiste verlichting voor jouw bedrijf? 3 tips 

Verlichting kan op verschillende manieren worden toegepast. In huis zien we dat verlichting bijvoorbeeld niet alleen voor praktische doeleinden wordt gebruikt, maar dat het ook een absolute sfeermaker is. In het bedrijfsleven is dit weer anders. Hierbij zien we dat verlichting een stuk taakgerichter is. Het moet praktisch zijn. Op donkere dagen moet er efficiënt gewerkt kunnen worden. Sfeer is minder belangrijk. 

Althans, dat geldt natuurlijk niet voor elk bedrijf. Op kantoor misschien wel, maar in de horeca is dit een heel ander verhaal. Horecaverlichting is vooral bedoeld om de sfeer binnen de ruimte te verhogen. Zo zie je dat het doel van verlichting voor elk bedrijf anders is. 


Als er zoveel verschillen zijn, is het waarschijnlijk lastig om te bedenken wat jouw bedrijf nodig heeft. Hoe maak je de juiste keuze? In dit artikel geven we drie tips om je op weg te helpen. 

1. Maak een lichtplan 

  Een lichtplan is van essentieel belang om effectief te verlichten. In dit plan toon je op welke punten er extra licht moet komen en wat het doel van deze verlichting is. Verdeel de verschillende lichtpunten in de volgende categorieën: basisverlichting, sfeervolle verlichting, accentverlichting en functionele verlichting. 


  Maak het jezelf gemakkelijk door hierbij een plattegrond van het bedrijfspand te gebruiken. Vervolgens teken je relatief eenvoudig de verschillende lichtpunten in. In een lichtplan maak je nooit gebruik van slechts één type verlichting. Het is de combinatie van licht dat verschil maakt. 

  Vind je het lastig om een goed lichtplan op te stellen? Via bedrijfsverlichting.be kom je eenvoudig in contact met een professional om jou te voorzien van het juiste advies. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissingen maakt.

  2. Kies voor duurzaam 

  Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol op de werkvloer. Als ondernemer moet je tegenwoordig wel laten zien dat je je steentje bijdraagt aan het milieu. Daarnaast is het ook nodig om de bedrijfskosten lager te houden. Door de huidige energieprijzen is dat tegenwoordig niet makkelijk. Met behulp van simpele aanpassingen aan het licht, kan er echter flink bespaard worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van LED verlichting. Op bedrijfsverlichting.be vind je alles wat je nodig hebt om duurzamer te verlichten. 

  3. Houd rekening met de minimale sterkte


  Ben je op zoek naar de juiste verlichting voor een kantoorpand? Houd er dan rekening mee dat werknemers zich constant op één taak proberen te concentreren. Meestal bevinden ze zich ook telkens op dezelfde plek en in dezelfde ruimte. Voldoende licht is noodzakelijk om gezond te kunnen werken. Wanneer werknemers zich meer moeten concentreren om te kunnen zien wat ze doen, dan kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid. Onvoldoende licht heeft bijvoorbeeld al snel hoofdpijn tot gevolg. Ook kan men last van de nek en rug krijgen omdat ze in een onnatuurlijke houding gaan zitten om het beter te kunnen zien. 

  Houd daarom rekening met de minimale sterkte. Over het algemeen wordt op kantoor voor 200 lux gekozen. Bij een specifieke werkplek kun je zelfs naar boven afwijken tot ongeveer 500 lux. Op die manier is er altijd voldoende licht om de ogen rust te geven en ontspannen te werken. Lichtadviseurs weten precies wat nodig is om jouw werkplek van de juiste hoeveelheid licht te voorzien. Maak daarom vroegtijdig een afspraak om samen een effectief lichtplan op te stellen.