Tips

Hoe het uitschakelen van apparaten energie en geld bespaart

Hoe het uitschakelen van apparaten energie en geld bespaart

Technologie en elektrische apparaten zijn de afgelopen tijd veel veranderd, zelfs de grootste tv’s worden geleverd met ingebouwde maatregelen voor energie-efficiëntie, wat een minimale inspanning van jouw kant betekent als het gaat om het beheer van hun energieverbruik. Zelfs als een apparaat niet is ingeschakeld, trekt het echter nog steeds stroom uit het stopcontact

Ingeschakeld aan de stekker

Er is altijd ruimte voor verbetering, en een ding waar velen van ons zich schuldig aan maken, is dat opladers en apparaten aangesloten blijven als we ze niet gebruiken. Zelfs als het apparaat niet is ingeschakeld… en zelfs als het al wordt aangeprezen als energiezuinig haalt het nog steeds stroom uit het stopcontact. Dat is stroom die wordt verspild… en waarvoor je betaalt!

We kunnen veel geld besparen als we de tijd zouden nemen om apparaten uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Dit omvat zaken als telefoonopladers, ventilatoren, apparaten voor het stylen van haar, tv’s en geluidssystemen. Er zijn natuurlijk een aantal apparaten die niet kunnen worden uitgeschakeld, zoals routers en koelkasten.

Omarm het verlengsnoer

Sluit verwante apparaten aan op een meervoudige adapter of verlengsnoer, zoals de computer en printer, of de tv en dvd-speler. Op deze manier hoef je er maar aan te denken om één schakelaar om te zetten als je klaar bent met ze te gebruiken.

Hoe het uitschakelen van apparaten geld bespaart

Gebruik een standby-saver

Stand-by spaarders – ook wel spaarstekkers genoemd – werken met een afstandsbediening. Het apparaat wordt tussen het apparaat en het stopcontact gestoken en met een druk op de knop op de afstandsbediening blokkeert het de stroom die door het stopcontact naar het apparaat gaat. Dit is erg handig als je stopcontacten achter meubels zijn weggestopt, omdat je er maar één keer bij hoeft om de saver te installeren.

Zet je computer in de slaapstand

Screensavers doen helemaal niets als het gaat om energiebesparing, ze zijn gewoon weer een programma dat energie nodig heeft om te werken. Neem in plaats daarvan de tijd om erachter te komen hoe je de automatische slaapstand voor jouw computer instelt, elke 10 of 15 minuten werkt goed voor de meeste mensen. En leer ook hoe je je computer handmatig in de slaapstand kunt zetten. Op die manier kun je, als je weet dat je er een tijdje niet bent, energie besparen met een eenvoudige sneltoets.

Laad je telefoon niet ’s nachts op

Batterijvermogen in mobiele telefoons heeft een lange weg afgelegd sinds de begindagen van die handsets. De meeste telefoons worden binnen enkele uren opgeladen, terwijl nieuwere modellen snel opladen ondersteunen, waardoor ze in nog minder tijd worden opgeladen, dus het is gewoon energieverspilling om ze ’s nachts aangesloten te laten.

Hoe het uitschakelen van apparaten energie bespaart

Veel nieuwere apparaten worden tegenwoordig geleverd met extra energiebesparende functies die meestal door de gebruiker moeten worden geactiveerd, dus het is de moeite waard om de tijd te nemen om erachter te komen of een van die gadgets over deze functies beschikt. De Xbox One verbruikt bijvoorbeeld maar liefst 11,1 watt als hij in de ‘Instant On’-stand-bymodus staat. Zet hem in de energiebesparende stand-by-modus en dit zakt naar slechts 0,3 watt. Wanneer je in de toekomst nieuwe apparaten koopt, let dan op dit soort functies en op de algehele energie-efficiëntieprestaties.

Het uitschakelen van de stand-by stand brengt een kleine verandering met zich mee, maar als we het allemaal doen, kan het een grote verandering opleveren… en dat zal een echt verschil maken voor de klimaatverandering en dus voor ons allemaal!

Lees ook: De voordelen van een schakelaar op afstand