Tips

De voordelen van een schakelaar op afstand

voordelen van een schakelaar op afstand

Schakelaars en stopcontacten op afstand vormen één netwerk, dit noemen we het zogenaamde smart home. Ze vormen de basis van de smart home, omdat de automatisering van de meeste huishoudelijke apparaten eraan te danken is. Draadloos schakelen is een systeem waarmee je in verschillende ruimtes diverse installaties aan en uit kunt schakelen zonder dat je de aan- en uit knop van de installatie dient in te drukken. Dit is dus een aantal stappen verder dan alleen op een Jung CD500 schakelaar drukken om het licht aan te doen.

Hoe kun je draadloos schakelen?

Het is mogelijk om op meerdere manieren draadloos te schakelen. Zo kun je installaties schakelen door middel van een afstandsbediening, maar bijvoorbeeld ook door middel van een mobiele telefoon of tablet. De manier van schakelen is afhankelijk van het systeem dat je wenst te gebruiken en de installaties die je wenst te schakelen. Zo kun je in principe bij thuiskomst door middel van de afstandsbediening de rolluiken omhoog of omlaag laten gaan, maar bijvoorbeeld ook alvast de verlichting in de woonkamer aanzetten.

Wat kun je allemaal draadloos schakelen?

Vandaag de dag kun je diverse installaties eenvoudig draadloos schakelen. Je kunt daarbij denken aan onder andere diverse vormen van verlichting, zoals tuinverlichting, spotjes in het plafond, maar ook verschillende lampen in de woon- en slaapkamer. Je kunt tevens de verlichting draadloos dimmen met een draadloos schakelsysteem! Naast diverse installaties op het gebied van verlichting kun je dus ook je rolluik omhoog en omlaag laten gaan, zonwering in- en uitklappen, vijverpomp aan- en uitzetten of zelfs de deurbel regelen!
 
Door middel van sensoren met ontvangers kan er ook geschakeld worden zonder dat je er naar om hoeft te kijken!  Heb je echter een ruimte waar meerdere installaties of apparaten op één stekkerblok zijn aangesloten? Dan kun je deze apparaten door middel van een afstandsbediening eenvoudig en tegelijk (of afzonderlijk) aan- en uitschakelen. Op die manier hoef je niet elk apparaat handmatig aan of uit te schakelen!

Voordeel van het draadloos schakelen

Het draadloos schakelen biedt diverse voordelen en gemakken in het dagelijkse leven. Op het moment dat het buiten begint te schemeren, kun je door middel van een afstandsbediening alle lampen in de ruimte met één klik aanzetten. Voor het schakelen van een lamp kun je de stekkerdoos simpel in het stopcontact plaatsen en middels de afstandsbediening de lampen bedienen.
 
Een draadloos schakelsysteem biedt je het voordeel om op een willekeurige ruimte diverse installaties en apparaten aan- en uit te schakelen, zonder dat je die schakelaar van het betreffende apparaat in/uit hoeft te schakelen.