Tips

3 dingen om aan te denken als je een schilderij gaat kopen

Die ene kale muur in huis: wat moet je er nou mee? Er zijn verschillende dingen die je kan doen om een lege muur op te vullen. Eén daarvan is het ophangen van een mooi schilderij die bij jou en je huis past. Omdat het uitkiezen van een schilderij iets heel persoonlijks is, kan het heel moeilijk zijn om het perfecte schilderij uit te kiezen voor in jouw huis. Om een handje te helpen hebben we 3 dingen op een rijtje gezet, waar je aan moet denken wanneer je een schilderij gaat kopen.

De afmetingen

Je zult net zien: heb je het perfecte schilderij gekocht, past hij niet op de muur! Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je van tevoren goed de muur opmeet zodat je weet hoe groot het schilderij moet zijn. Hij moet niet te groot zijn, maar ook niet te klein; dan kan de muur alsnog heel leeg ogen. Houd de afmetingen goed bij de hand bij het uitkiezen!

Passen bij het interieur

Als je een schilderij koopt is het natuurlijk belangrijk dat hij bij de rest van je huis past. Wanneer je woning een hele rustige sfeer heeft, kan het bijvoorbeeld gek zijn om een heel druk schilderij met felle kleuren op te hangen. Houd dan ook rekening met de kleuren in de kamer en de kleuren op het schilderij. Kijk dus goed naar je interieur en de sfeer van de kamer wanneer je een schilderij uitkiest. Wanneer je juist wil dat je schilderij eruit springt, kan je kiezen voor kleuren die in contrast staan met de rest van de kleuren in de kamer.

De betekenis van het schilderij

Bij het uitkiezen van een schilderij kijk je natuurlijk vooral naar hoe het eruit ziet, maar daarnaast is het ook belangrijk om te denken over de boodschap van het schilderij. Wat wil het schilderij zeggen, en past dat bij jou? Koop dus niet zomaar een schilderij, maar denk er goed over na en bekijk meerdere schilderijen. Zo zal het schilderij ook meer emotionele waarde krijgen.