Tips

Hoe zorg je voor veiligheid als je op het dak gaat werken?

dak veiligheid

Het kan gebeuren dat je thuis op hoogte moet gaan werken. Bijvoorbeeld als er dakpannen verkeerd zijn komen te liggen door een storm of als er een lichtkoepel op het dak wordt geïnstalleerd. Uiteraard moet je dit zo veilig mogelijk doen en zul je na moeten denken over de beveiliging. Heb je een bedrijf waar geregeld op het dak gewerkt moet worden, bijvoorbeeld aan de airconditioning, dan moet je juist weer in andere oplossingen denken, bijvoorbeeld door het gebruik van mobiele ankerpunten.

Zonnepanelen hebben dakrandbeveiliging meer onder de aandacht gebracht

Doordat de afgelopen jaren steeds  meer mensen zijn overgegaan op de aanschaf van zonnepanelen, is dakrandbeveiliging eigenlijk een stuk beter geworden en zijn er betaalbare systemen op de markt. Deze systemen werken erg goed en zijn vaak makkelijk te gebruiken. De valbeveiliging moet functioneel zijn en op de eerste plaats de mensen die aan het werk zijn beschermen.

We onderscheiden verschillende typen valbeveiligingen. Op een plat dak is dakrandbeveiliging aan te bevelen. Hiermee plaats je de beveiliging aan de randen van het dak, waardoor je er niet vanaf kunt vallen. Je kunt kiezen voor een tijdelijk hekwerk, dat je plaatst als je even op het dak moet zijn. We spreken hierbij van tijdelijke, collectieve dakrandbeveiliging. 

Collectieve dakrandbeveiliging ten opzichte van individuele

Het woord collectief duidt hier op het feit dat iedereen die zich op het dak bevindt beveiligd is. Dit in tegenstelling tot individuele dakbeveiliging, waarbij slechts één individu beschermd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een harnas dat aangetrokken wordt. Voor klussen thuis raden wij deze laatste eigenlijk niet aan

Bescherming door dakrandbeveiliging

Dakrandbeveiliging biedt echter wel maximale bescherming aan jou, of aan andere personen die op het dak aan het werk zijn. Zij zullen met een goede gemoedstoestand hun werk kunnen doen, en zich geen zorgen hoeven te maken over de beveiliging. Hierdoor zullen de werknemers zich veiliger voelen en beter hun werk kunnen doen, waardoor de klus sneller geklaard kan worden. Dit scheelt niet alleen geld, maar zorgt ook voor een fijnere werksfeer en laat iedereen met een goed en veilig gevoel aan de klus beginnen.

Wanneer permanente dakrandbeveiliging?

Soms is het nodig om permanente dakrandbeveiliging te hebben, als het bijvoorbeeld om een dak gaat waar regelmatig onderhoudsmonteurs op moeten werken. Dit kan zijn omdat de airco hier op staat, of omdat er zonnepanelen staan die geregeld gecheckt moeten worden. Ook hier zijn goede oplossingen voor te vinden, die geen afbreuk hoeven doen aan het pand, esthetisch gezien.