Tips

Zo vind jij de perfecte gordijnen!

gordijnen

Wanneer je bezig bent met het inrichten van een ruimte is het erg belangrijk om goed na te denken over de gordijnen die jij in de ruimte plaatst. Het gordijn is namelijk een bepalende factor in de sfeer van jouw woning. Iedere ruimte heeft een eigen interieur met een eigen stijl. Daarom zijn er gelukkig diverse soorten gordijnen verkrijgbaar. Met de tips van deze blog kies jij met gemak de perfecte gordijnen voor jouw stulpje!

Het verschil tussen kamerhoge en kamerbrede gordijnstof

Twee termen die je ongetwijfeld tegenkomt tijdens de zoektocht naar nieuwe gordijnen zijn kamerhoge en kamerbrede gordijnstof. Dit zijn twee termen die erg op elkaar lijken maar toch verschillend zijn. Het verschil tussen de twee zit hem in de afmetingen van de gordijnstof. Bij een kamerhoge stof is de hoogte van de stof beperkt en de breedte onbeperkt. 

Bij een kamerbrede gordijnstof is dit anders. Hier zijn zowel de hoogte als de breedte van de gordijnstof vrijwel onbeperkt. Bij dit type worden namelijk stroken stof aan elkaar worden genaaid waardoor er verticale naden tussen de stroken zichtbaar zijn. Wanneer je geen zichtbare naden in je gordijn wil hebben, raden wij je aan om te kiezen voor kamerhoge gordijnstof. 

Kies je een vitrage of overgordijn

Een tweede  belangrijke keuze die gemaakt moet worden tijdens de zoektocht naar het perfecte gordijn, is die tussen een vitrage of overgordijn. Beide zijn prachtige gordijnsoorten maar hebben totaal andere functies. Zo is een vitrage een gordijn dat gemaakt is van een zeer dunne stof. Hierdoor kun je eenvoudig door dit gordijn heen kijken en komt er ook veel daglicht door het gordijn. Wél houdt een vitrage de felste zonnestralen buiten. 

Ben jij juist op zoek naar een gordijn dat je meer privacy biedt? Dan is een overgordijn wellicht de juiste keuze voor jou. Een overgordijn is het tegenovergestelde van een vitrage en is gemaakt van een niet-transparante stof. Deze stof zorgt er ook voor dat er geen doorkijk mogelijk is. Een overgordijn is dus 100% licht- en zichtdicht. Een overgordijn wordt vaak in ruimtes als de slaapkamer opgehangen om ongewenste inkijk tegen te gaan en de kamer compleet te verduisteren. 

Je kunt ook nog precies in het midden gaan zitten met de inbetweens. De mate van inkijk en lichtinval is bij dit gordijn afhankelijk van de stofdikte die je kiest. Let hier dus goed op wanneer je een inbetween koopt. 

Met deze tips kun je hopelijk zonder moeite gordijnen kiezen!