Tips

Vier manieren om duurzamer te leven

zonnepanelen

De opwarming van de aarde is een serieus probleem en heeft gevolgen voor iedereen. Het is belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan en ook jij kan hieraan bijdragen. Als iedereen duurzamer zou gaan leven is de aarde al een stuk geholpen. Er zijn een aantal manieren om dit te doen. Je leest ze in dit artikel. 

Minder stoken

Staat jouw verwarming altijd aan in de winter? Het is best begrijpelijk dat je het lekker warm wilt hebben in huis, maar dit kan ook op andere manieren. Investeer bijvoorbeeld in een warm paar pantoffels en truien. Zo kan je verwarming in ieder geval al een paar standjes lager zetten. 

Ook het isoleren van je woning kan veel verschil maken. Met goede isolatie houdt een woning beter warmte vast en heb je het dus een stuk minder koud in de winter. Daarnaast is het uitzetten van je verwarming niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. Je zult zien dat je energierekening een stuk lager uitvalt. 

Investeer in zonnepanelen

Wil je helemaal goed bezig zijn? Investeer dan in zonnepanelen. Zonne-energie is een manier van groene stroom en kost moeder natuur geen bronnen die kunnen opraken, zoals gas en steenkool. Helaas hangt aan een zonnepaneel een behoorlijk prijskaartje, maar het is een investering waar je op lange termijn juist geld mee bespaart. 

Ga voor ledverlichting

Een minder kostbare manier om duurzamer te gaan leven is om over te stappen op ledverlichting. Ledlampen zijn veel energiezuiniger dan halogeen- en gloeilampen. Dit komt doordat gloeilampen maar zo’n 10% van de energie gebruiken om licht te produceren en de rest omzetten in onnodige warmte. Ledverlichting werkt veel efficiënter. Er zijn verschillende soorten ledverlichting, zoals led spots, led lampen en led TL verlichting

Waterverbruik verminderen

Een kortere douchebeurt kan de aarde al een beetje helpen. Het opwarmen van water kost veel energie. Hoe langer je doucht, des te meer energie je verbruikt. Het helpt al om de kraan even uit te draaien als je shampoo in je haar doet of jezelf insmeert met zeep. Alle kleine beetjes helpen.