Tips

Alle voordelen van plexiglas op een rijtje

plexiglas

Plexiglas is geen glas, maar een kunststof die net zo transparant is als glas. Aangezien het een lichtdoorlaatbaarheid heeft van 92%, wordt het wel voor dezelfde doeleinden gebruikt als glas.  Je kunt namelijk plexiglas op maat laten maken, waardoor het in elk venster gebruikt kan worden. Plexiglas wordt ook wel eens acryl glas of perspex genoemd en is een stuk veiliger dan standaard ramen. Wil je weten  waarom en welke andere voordelen plexiglas heeft? Lees dan snel verder.

Plexiglas is bestand tegen hitte

Mocht er brand uitbreken, dan wil je wel dat jouw huis daar zo veilig mogelijk op is ingericht. Ramen van echt glas zijn niet brandwerend te maken en zullen kapot springen bij hoge temperaturen. Plexiglas is echter wel bestand tegen brand. Op die manier verklein je de gevaren tijdens een eventuele brand en kun je gemakkelijk een veilige vluchtroute kiezen. Indien gewenst is plexiglas ook extra gehard en daardoor nog sterker dan dubbel glas. Zo ben je ook nog eens extra beveiligd tegen inbrekers.

Veel lichter dan glas

Plexiglas weegt ongeveer de helft van de standaard glassoorten. Een plaat met een dikte van vijf millimeter weegt ongeveer 6 kilo. Een echte glazen plaat weegt al snel 12 tot 13 kilo. Doordat het een veel lichter materiaal is, wordt plexiglas ook vaak gebruikt voor toepassingen waarbij een besparing van het gewicht gewenst is. Denk hierbij aan ramen voor een caravan, maar ook aan douchedeuren, tuinspiegels en aquariums.

Plexiglas op maat

Een plaat plexiglas op maat is geen probleem, want het is namelijk heel makkelijk te bewerken. Het versplintert of scheurt niet zo snel als echt glas, waardoor niet alleen de handige doe-het-zelver er mee aan de slag kan. Plexiglas kun je zelf op maat maken met een figuurzaag die is ingesmeerd met zeep of afwasmiddel. Ook al is het makkelijk te bewerken, gebruik wel altijd handschoenen en een veiligheidsbril

Flexibel en sterk

Plexiglas is eigenlijk kunststof en daardoor veel flexibeler en bestendiger tegen stoten dan echt glas. Het zal daarom minder snel breken. Een nog stevigere soort plexiglas is polycarbonaat. Deze variant wordt ook regelmatig gebruikt voor ramen van schuren en garages. Omdat het 250 keer zo sterk is als echt glas, is het vrijwel onbreekbaar. 

Plexiglas is stevig en ook duurzaam. Het laat weinig licht en UV-straling door. Ook houdt het goed de warmte binnen en de kou buiten. Het is goed te gebruiken bij allerlei weersomstandigheden. Ook buitenshuis is plexiglas ideaal. Het verkleurt, krast of breekt niet. Plexiglas is dus duurzaam, omdat het jarenlang mee gaat.