Tips

Extra geld verdienen met een verkoopbord in je tuin

makelaarsborden

Waar in het verleden makelaarsborden alleen in tuinen stonden, of aan gevels hingen, van huizen of appartementen die te koop stonden, zien we nu ook makelaarsborden met een ander doel. Op een krappe huizenmarkt is het namelijk niet altijd even makkelijk om een huis te vinden en te kopen. Hierdoor willen makelaars kantoren steeds vaker laten zien dat ze geholpen hebben bij de aankoop van een huis. Vroeger kwam dit sporadisch wel eens voor, maar daar werd eigenlijk gekscherend naar gekeken door de meeste makelaars.  Nu is dat dus anders. Sterker nog, makelaars betalen ervoor om zo’n bord te mogen plaatsen. Is dit het begin van meer reclames in de tuinen van particulieren?

Begonnen in ‘t Gooi

De trend om als makelaarskantoor met een bord te laten zien dat zij hebben bemiddeld met de aankoop van desbetreffend perceel is begonnen in ’t Gooi. Het is nog onduidelijk waarom dat zo is, het is niet per se zo dat daar de krapte van de huizenmarkt begon. Het vermoeden is dat mensen in die regio duidelijke wensen hebben en dat een makelaar graag wilde laten zien dat ze een huis konden vinden dat aan die eisen voldeed.

What’s next?

De vraag is natuurlijk, wat is dan de volgende stap? Staan er straks twee, drie of meer borden in de tuin van allerlei adviseurs die zich met de koop- of verkooptransactie bemoeid hebben? Dan krijg je, naast het bord van een aankoopmakelaar, ook borden van een taxateur die aangeeft: “Dit huis is getaxeerd door…”. Of een bouwkundig adviesbureau: ”Deze woning hebben wij (goed of af)gekeurd’. Een hypotheekadviseur die aangeeft: “Voor deze woning hebben wij de financiering binnen 1 week geregeld.” Dit kan leiden tot totaal andere adverteerders die ook aanspraak gaan maken op die soort advertentieruimtes. Waarschijnlijk zal er echter via de wet verbod of beperking voor worden ingesteld.

Makelaarskantoren willen zich profileren

Nog even terug naar de makelaarswereld: met name als een woning aan een doorgaande weg ligt met veel voorbijrijdend verkeer, wil een makelaar zichzelf graag profileren. Alleen de vraag is… wat schiet jij als koper of verkoper daar nu mee op?

Zodra een koop gesloten is verliest een verkoopbord zijn primaire functie en als partijen als aankoopmakelaars, taxateurs, bouwkundigen en hypotheekadviseurs jouw huidige of toekomstige woning willen gebruiken als een reclameplek voor hun dienstverlening, dan moet daar natuurlijk iets tegenover staan.

Vraag een vergoeding

Krijg jij dus de vraag of je borden in je tuin wil plaatsen, vraag daar dan gerust een vergoeding voor. Of regel een korting op een deel van de kosten voor hun geleverde werk. Zo kan jij als verkoper of als koper ook nog wat extra geld verdienen met de aanwezigheid van een of meer tuinborden.