Laat een gebrek aan regen jouw tuin niet veranderen in een puinhoop! We zien namelijk dat Nederlandse zomers steeds droger worden en daarnaast heter. En dus leek het ons tijd om je tips te geven hoe je het beste voor je gazon kunt zorgen in tijden van droogte.
Wat is een droogte?
Droogtes worden veroorzaakt door weinig neerslag gedurende een langere periode, wat vaak een negatieve invloed heeft op de natuur. Het goede nieuws is dat het niet moeilijk is om jouw gazon of tuin te redden van een gebrek aan regen. Natuurlijk kan het er een tijdje wat slechter uitzien, maar deze tips helpen ervoor te zorgen dat hij klaar is om terug te keren naar zijn weelderige en groene zelf zodra er weer regen valt. Als jouw tuin kampt met een gebrek aan neerslag, kun je het volgende doen.
Controleer op tekenen van stress
Sommige regio’s krijgen natuurlijk meer regen in de zomer en minder in de winter. Het is belangrijk om te weten welke neerslag niveaus normaal zijn voor jouw omgeving en om het uiterlijk van het gazon goed in de gaten te houden.
Hier zijn enkele symptomen van droogtestress:
Voetafdrukken in het gazon. Loop over je tuin en kijk dan terug naar je pad. Zie je je stappen op het gras? Ja? Dat is droogtestress. Dit is een veelbetekenend teken dat handig is als jouw gazon nog groen is, maar je je zorgen maakt over een recent gebrek aan regen en een eventueel droog gazon.
Een paarsachtige glans op het gazon. Gras ziet er vaak een beetje blauwpaars/grijs uit in plaats van felgroen als het gestrest begint te raken. Meestal gaat dit hand in hand met de voetafdrukken in het gazon symptoom.
Een goudgeel of bruin gazon. Droogtestress heeft de neiging om het hele gazon gelijkmatig te beïnvloeden, dus als je alleen plekken met bruin of geel gras ziet, is dat waarschijnlijk een ander probleem (zoals een schimmelziekte). Als jouw gazon geel begint te worden of bruin wordt tijdens een seizoen waarin het actief zou moeten groeien, is het waarschijnlijk door droogte gestrest.
Harde, droge grond. Als je het gazon water geeft, loopt het water dan gewoon weg? Lange periodes zonder regelmatige irrigatie kunnen ervoor zorgen dat de grond hydrofoob wordt, wat betekent dat er zich een waterafstotend, wasachtig oppervlak in de grond heeft ontwikkeld dat ervoor zorgt dat uw gazon geen water opneemt.
Hoe zorg je voor een door droogte gestresst gazon?
Hoewel droogte een uitzondering kan zijn, begin Nederland het steeds vaker te ervaren. Als je een zomer behoorlijk warm en droog weer hebt gehad, zorg er dan voor dat je jouw gazon de komende lente opvoert om een voorsprong te krijgen. Sterke gazons zijn sneller bestand tegen droogtestress en herstellen er sneller van omdat ze stevige wortelstelsels en dikke topgroei hebben. Breng voeding vroeg in de lente aan (volg de aanwijzingen op het etiket) om het gras een boost te geven plus de voedingsstoffen die het nodig heeft voor maximaal 6 maanden.
Tips om gazon schade door droogte te verminderen
Gras niet te kort maaien. Hoe hoger je het gras laat, hoe dieper de wortels van jouw gazon groeien. Maai op de hoogste hoogte die wordt aanbevolen voor jouw grassoort en verwijder nooit meer dan ⅓ van de totale hoogte in één keer maaien, omdat dit het toch al gestreste gras nog meer kan belasten. Als het er niet weelderig uitziet, is het verleidelijk om het gras kort te maaien, uit het zicht, uit het hart, maar minder groei bovenop betekent minder wortelgroei, en diepe wortels zijn de sleutel tot het goed om kunnen gaan met droogte.
Slijp de messen
Scherpe messen zorgen voor een zuivere snede, waardoor het gras sneller geneest en er minder stress is. Bovendien ziet het er beter uit dan gekarteld gras dat is gescheurd door botte messen, dus dit is altijd een goed idee, zelfs als jouw gazon op zijn best is. Als je niet over de apparatuur beschikt om die messen zelf te slijpen (de meeste mensen hebben dat niet), kan elke reparatiewerkplaats voor maaiers dit voor jou doen.
Geef goed water
Geef jouw gazon dagelijks in de vroege ochtend water, dit helpt het gras voor te bereiden op de opkomende zon. De hoeveelheid hangt af van of je met de hand water geeft, een sproeier of een irrigatiesysteem gebruikt. Als je besluit jouw gazon geen water te geven (of als er droogte beperkingen zijn ingevoerd), hoef je je geen zorgen te maken: het gras is ontworpen om te stoppen met groeien, bruin te worden en te gaan slapen als een natuurlijke beschermingsmethode. Maar als het een maand of langer niet heeft geregend, wil je misschien toch het gazon een of twee keer per week licht water geven (denk aan 15 tot 20 minuten). Hierdoor wordt het net nat genoeg om het te helpen beschermen tijdens periodes van hoge stress zonder dat het groen wordt en groeit.