Tuin

Zo zet je een geslaagd tuinfeest neer

tuinfeest geven

Niets is zo feestelijk als een tuinfeest. Gezellig buiten met vrienden en familie, lekkere muziek, feestelijke cocktails en smakelijke hapjes. Heerlijk! Maar voor een geslaagd tuinfeest moet je wel de nodige voorbereidingen treffen. Doe je dit niet, dan kan het feestje letterlijk en figuurlijk volledig in het water vallen…

Een week voor het tuinfeest

Allereerst moet de tuin er feestelijk uitzien. Zorg dat je ongeveer een week voor het tuinfeest al het groen een beetje hebt bijgewerkt. Dus weg met uitstekende takken van struiken en bomen (deze knip je weg met een snoeischaar), onkruid en ander ontsierend “groen”. Als je dit een week van tevoren doet, dan kun je alles meegeven als de vuilnis wordt opgehaald. Of je hebt voldoende tijd om het tuinafval te laten ophalen door de gemeente. Ondanks dat je natuurlijk positief gestemd moet blijven is het altijd verstandig om ook met het weer rekening te houden. Het kan natuurlijk altijd gaan regenen! Een partytent met zijwand biedt in dit geval een goede oplossing.

De dag voor het tuinfeest

Een dag voor de tuinfeest vreugde zorg je ervoor dat je alle spinnenwebben van de regenpijpen hebt verwijderd en de tuintegels schoon spuit met de hoge druk spuit. Ook deel je de tuin alvast een beetje in. Bepaal waar je de (sta)tafels, de bar, de zitplaatsen, etc. wilt hebben. Ook maak je een “lichtplan”; Waar plaats je lampen in de grond, waar hang je de lampionnen of het lichtsnoer. Als je dit een dag van tevoren doet dan kun je ’s avonds alvast kijken of het naar je zin hangt en of er genoeg licht is zodra het donker wordt. Eventueel kun je het dan nog aanpassen voor de grote avond.

Op de dag van het tuinfeest

Ook al zijn de weersvoorspellingen prima, zorg altijd voor een overkapping. Ten eerste weet je nooit of het droog blijft (de weersvoorspellingen zitten er wel eens naast), maar ook is het prettig als de hapjes en drankjes enigszins afgeschermd zijn van de rest van de feestvreugde. Een partytent met zijwand biedt altijd uitkomst bij tuinfeesten en je verzekert je ervan dat alles voor de innerlijke mens, veilig en beschermd staat.

Begin vroeg met het klaarzetten en indelen van de tuin. Zet de muziek op, dan kom je alvast een beetje in de stemming en het maakt de opbouw van je tuinfeest gezellig en feestelijk. Zorg dat je een uur voordat het feest begint helemaal klaar bent voor de eerste gasten. Je kunt dan zelf nog even rustig genieten van de rust alvorens je als gastheer/gastvrouw “aan de bak moet”.