Tuin

Keien en grind kopen voor in de tuin

tuingrind

Net zoals de trekvogels bij het aanbreken van de lente terugkeren van de warme landen, zo vliegen rond die tijd de nieuwste tuintrends over van tuinminnend Groot-Brittannië naar het continent. Een jaarlijks terugkerend advies dat je vindt in Britse tijdschriften en op co.uk-websites, is dat natuurlijke materialen het altijd goed doen. Een keien en grind tuin is tijdloos en heeft alleen jouw fantasie nodig om de groene omgeving compleet te maken of om er als centraal punt in te schitteren.

Alle wegen leiden naar …

Een voor-de-hand liggende reden om tuingrind te kopen, is om het voor bestrating in te zetten. Er zijn “experten” die beweren dat het tegenwoordig minder in de mode is, maar dat is absoluut onjuist. Dat zou hetzelfde zijn als zeggen dat Chanel N° 5 of sneakers van Converse passé zijn. Klassiekers zijn altijd trendy. Je moet er alleen op letten dat je er niet mee overdrijft. 

Leg een boord van grote witte keien om je grindpad af te grenzen. Zorg zeker voor passende planten zoals ijzerhard, agave, prikneus met zijn fluweelachtige blaadjes of zelfs kattenkruid (Nepeta cataria). Je kan ook overwegen om een pad te maken van plaveien en de “voegen” op te vullen met grind. Dat vormt een rustgevende compositie.

Voordelen van een voortuin met grind of keien

Natuurlijk is er niets op tegen als je je voortuin gewoon inzaait met een groen gazon, maar fantasievol is het niet. Voor een milieuvriendelijk landschap dat tegelijkertijd modern en onderhoudsarm is, kan je grind overwegen. Onkruid krijgt minder kans om de kop op te steken, dus hoef je geen pesticiden te spuiten. Je hebt ook minder water nodig, wat een goede zaak is tijdens de droge zomermaanden.

Het fameuze zen rotstuintje met keien en grind

Je weet dat het bestaat en dat het positief opvalt door zijn eenvoudige elegantie, maar je vindt het slechts in weinig tuinen terug. Waarom zou jij dan niet de eerste zijn om een zen rotstuintje aan te leggen? Veel plaats heb je er niet voor nodig en het is een vertederend detail. Plaats er enkele mos-eilanden in, enkele suggestieve keien en geharkte kiezels. Misschien zou je er ook een bonsai in willen plaatsen, maar twijfel je of zo’n kwetsbaar mini-boompje de kou goed doorstaat. Er zijn enkele soorten die goed overwinteren zoals Juniperus, leden van de dennenfamilie, Japanse esdoorn en ceder.

Creëer diepte door donkere kleuren te gebruiken zoals bijvoorbeeld een wat grotere platte rechthoekige steen temidden de lichtgekleurde gladde kiezels. Houd het allemaal eenvoudig, net zoals de grote Japanse meesters dat doen. Als je teveel gaat toevoegen, verplaatsen, aanpassen, gaat je kleine landschap er geforceerd uitzien, en precies dat is nu niet de bedoeling. 

Aan de voet van een boom

Heb je een boom in de tuin – laten we zeggen een blauwspar die je na Kerstmis gered hebt – dan kan je grind en keien gebruiken om de basis visueel aantrekkelijker te maken. Zo ontpopt de boom zich mogelijk zelfs tot een hoofdrolspeler in plaats van op de achtergrond te staan. De kiezels hebben een decoratief doel maar tegelijkertijd egaliseer je hiermee de grond rond de boom en zorg je ervoor dat alles er netjes blijft uitzien. Omring het geheel eventueel met grote stenen.

Grind of keien als bodembedekking

Een tuin is steeds in verandering. Het ene jaar stel je tot je vreugde vast dat je blauwspar flink groeit. Enkele maanden later concludeer je tot je spijt dat hij zo groot geworden is dat er nauwelijks nog licht in de woonkamer komt. Verwijder je die trouwe boom, dan blijf je zitten met een lelijke kale plek in je tuin. Maar ook elke andere verwaarloosde en ongelijke hoek, een eroderend pad of een onverzorgd en ongewenst gazon kan een directe facelift krijgen met tuin grind, kiezelstenen of keien. Ze bieden een gelijkmatige bedekking en geven kleuraccenten aan de omgeving. 

Aquascaping

Keien en grind maken je tuin niet saai. Integendeel; ze zorgen voor welkome onderbrekingen in wat anders maar een monotone indruk zou maken. Ze zijn een geweldige manier om een waterpartij te creëren en zijn daarvoor niet alleen aan de waterrand nuttig maar ook erin. Met keien kan je de bodem van een vijvertje voor koi vissen bedekken, of wat dacht je van enkele heuvels onder het water? Vergeet niet dat je verschillende kleuren kan gebruiken zodat deze planten of elementen benadrukken, ruimtes afbakenen of zelf de nodige aandacht trekken. Voeg ook wat drijfhout toe; dat vergaat weliswaar na enkele een tijdje, maar het is supergoedkoop, belast het milieu niet en is gemakkelijk te vervangen.

Potplanten

Ook potten en bakken kunnen zorgen voor afwisseling in je tuinlandschap. En als je een grote tuin hebt, is er niets op tegen om een gigantisch grote plantenpot als centrale blikvanger te plaatsen. Het aardoppervlak van je potten kan je bedekken om kleur en textuur toe te voegen. Onkruid krijgt minder kans en bovendien zullen nieuwsgierige honden of katten die je tuin bezoeken minder geneigd zijn om de aarde op te graven.