Interieurtrends

Verwarm je huis duurzaam en stijlvol met infrarood panelen

infroodpanelen

Als je altijd op zoek bent naar een manier om je huis mooier en duurzamer te maken is het misschien een goed idee om eens te kijken naar de manier waarop je je huis verwarmt. Natuurlijk is er de traditionele convectie verwarming door middel van bijvoorbeeld radiatoren, maar er zijn tegenwoordig ook andere methodes om je huis te verwarmen die goedkoper, stijlvoller en beter voor de gezondheid zijn. 

Oorspronkelijk bedacht en uitgevonden in Oostenrijk is verwarming door middel van infrarood panelen een steeds populairdere optie aan het worden om allerlei ruimtes te verwarmen. Zo kun je infrarood verwarming gebruiken als bijverwarming voor specifieke ruimtes, maar jje kunt ook kiezen om infrarood verwarming als hoofdverwarming voor je woning te installeren. 

Het concept is heel eenvoudig. Bij gebruikelijke convectieverwarming wordt de lucht verwarmd. Hierdoor ontstaat er een beweging en rotatie in de lucht, waarbij warme lucht opstijgt, afkoelt en weer daalt. Op deze manier wordt een ruimte verwarmd. Het nadeel hiervan is echter dat op deze manier ook opdwarrelend stof begint de circuleren, hetgeen voor ademhalingsproblemen kan zorgen, met name in een slecht geventileerde ruimte. Daarnaast worden er temperatuurverschillen veroorzaakt, waardoor een tocht kan ontstaan. Bovendien condenseert vochtige lucht op koudere wanden, waardoor zich schimmels kunnen vormen. 

Objecten worden verwarmd, waarna deze warmte afgeven aan de omgeving

Bij verwarming door middel van infrarood straling worden juist objecten in de ruimte verwarmd. Deze objecten, zoals bijvoorbeeld de leunstoel, de comfortabele bank of de eettafel, maar ook het menselijk lichaam, geven deze temperatuur langzaam af aan de omgeving. Objecten blijven hierdoor droog en er is geen luchtcirculatie door temperatuurverschillen. Infrarood warmte heeft daarnaast een bewezen positieve uitwerking op de mens. 

Het systeem voor infrarood verwarming is modern van ontwerp. Infrarood elementen worden verankerd in een keramische plaat en vanachter een glazen plaat, die indien gewenst van een persoonlijk ontwerp kan worden voorzien, wordt de ruimte opgewarmd. Verwarming door middel van infrarood elementen is een duurzame en energiezuinige manier van verwarmen, die kan worden toegepast in verschillende ruimtes van je woning.

Makkelijk aan te sluiten op het gewone elektriciteitsnet kan een infrarood verwarming op verschillende plekken worden gemonteerd. Zo zijn er speciale modellen voor aan de wand, voor aan het plafond, maar ook voor in de badkamer. Afhankelijk van de grootte van de te verwarmen ruimte kan er gekozen worden voor verschillende formaten.