Tuin

Maak je tuin in een paar stappen zomerklaar

tuin zomerklaar maken

De meeste tuinen zien er na de winter wat gehavend uit. Bomen, planten en struiken hebben dan net een lange periode achter de rug met veel kou en neerslag en weinig zon. Het tuinmeubilair heeft een laagje mos gekregen en her en der ligt wat rommel. Niet zo gek natuurlijk, want de meesten van ons gaan in de winter niet in de tuin werken. Het voorjaar is hier echter de beste tijd voor, wijzelf krijgen weer energie en de natuur komt weer tot leven.

Een mooie en verzorgde tuin

Het liefst zou je natuurlijk een nieuwe Wicker loungeset kopen, een lekker drankje inschenken en direct gaan genieten van de eerste zonnestralen, maar dat voelt toch allemaal beter aan als de tuin er verzorgd en mooi uitziet. Het valt niet altijd mee om aan een dergelijke klus te beginnen, vandaar dat we je op weg helpen.

Snoeien en verwijderen van dode takken

Het beste kun je beginnen met het verwijderen van het onkruid en de dode takken. Veel mensen snoeien hun planten in het najaar, maar je kunt dit misschien nog wel beter in de zomer doen. Bij het snoeien ontstaat er namelijk een zogenaamde ‘snoeiwond’ aan het einde van de tak en in de zomer kan deze wond sneller helen en heb je minder kans op rotting. Uiteraard kun je beter niet gaan snoeien aan planten die in bloei staan, dat is zonde.

Het gazon

Na het snoeien, kun je beginnen aan je gazon. Check je gazon als eerste op kale plekken. Dit kun je het beste doen door het gras eerst te maaien, omdat de open plekken dan het best zichtbaar zijn. Let op, doe dit maaien pas als er geen nachtvorst meer is! De ideale lengte voor gras in de zomer is 3,5 tot 4,5 cm. Als je bovenstaande hebt gedaan, kun je het beste wat kunstmest op je gras strooien, zodat het weer tot leven komt en je de rest van de zomer kunt genieten van een mooie, groene grasmat.

Schoffel leven in je tuin

Nu je planten, struiken, bomen en gazon weer bijgewerkt zijn, is het goed om met de schoffel door de tuin te gaan. Gooi alle aarde even om, zodat die weer kan gaan ‘ademen.’ Daarna kun je het beste deze aarde bemesten, zodat die weer nieuwe voedingsstoffen krijgt en de struiken, planten en bomen beter groeien in de lente en zomer.

Schoonmaken van stoep en meubilair

De laatste klus is het schoonmaken van stoep en meubilair. Dat eerste kun je op verschillende manieren doen, zoals verbranden of gebruik te maken van een schoonmaakmiddel zoals onkruidzout. 

Het meubilair is daarna makkelijk, een flinke emmer sop, een spons en voor je het weet zit je te genieten in je ‘nieuwe tuin.’ Zit je toch niet zo lekker? Misschien heeft je tuinmeubilair dan die laatste winter toch niet helemaal overleefd en moet je toch op pad om bijvoorbeeld die Wicker loungeset te kopen.