Woonkamer

Een open haard in huis? Dit zijn de opties & voordelen

een open haard in huis

Als je een open haard in huis wilt laten plaatsen, kom je erachter dat er veel verschillende soorten open haard bestaan. Uit die verschillende soorten open haard moet natuurlijk wel een keuze gemaakt worden. Hoe zit het hiermee? Welke keuzemogelijkheden heb je als je een open haard in huis wilt plaatsen? De belangrijkste soorten open haarden hebben we voor je in kaart gebracht.

Diverse typen inbouwhaarden

Het meest gebruikte type onder de verschillende soorten open haard is de inbouwhaard. Qua afmetingen worden er in de grootste varianten inbouwhaarden van 88 cm bij 75 cm (in breedte & hoogte) gebruikt. De kleinste modellen inbouwhaarden hebben een afmeting van 55 cm bij 53 cm. Doorgaans zijn haarden die ingebouwd worden gemaakt van beton of staal. Qua uitvoeringen is er met inbouwhaarden alles mogelijk. Of je nu van traditionele, landelijke of moderne inbouwhaarden houdt: het kan allemaal. Ook is het vaak mogelijk om een eigen specifieke schouw te laten plaatsen.

Elektrische haarden

Een veelvoorkomende haardsoort is ten derde de elektrische haard. Het gebruik van een open haard in huis die op elektriciteit werkt is populair, omdat deze haarden bovengemiddeld veilig zijn en energiezuinig. Een elektrische haard is betrouwbaar en verspilt weinig energie. Een goede keuze dus als je een fraaie en comfortabele haard zoekt.

Gashaarden

Ook de gashaard is een optie als je een open haard voor in huis zoekt. Gashaarden werken efficiënt en doen het altijd, omdat ze aangesloten zijn op het gasnetwerk. een ander voordeel van de gashaard is de keuzemogelijkheden die er zijn. Zo zijn er losstaande gashaarden, inbouwgashaarden, gevelgashaarden en inzetgashaarden beschikbaar. Er is dus voor iedereen wel een geschikte gashaard te vinden.

Houthaarden & pelletkachels

Als populaire optie voor mensen die een haard zoeken, geldt ook de palletkachel en de houthaard. Deze haarden worden gestookt op hout, dat volledig schoon moet zijn. Een groot pluspunt van houtkachels en palletkachels is hun grote rendement: met deze kachels en haarden kan een ruimte razendsnel goed verwarmd worden. Een bijkomend voordeel van kachels en haarden die op hout worden gestookt, is de romantische en gezellige atmosfeer die ze creëren. De echte vlammen van houtkachels en haarden zorgen voor een hoop extra sfeer. Nadelig is echter wel de CO2-uitstoot. Houtkachels moeten voorzien zijn van een uitstekend afvoersysteem. Verder is het belangrijk om de schouw en schoorsteen regelmatig te laten reinigen. Als er roetdeeltjes in achterblijven, is er een verhoogde kans op schoorsteenbranden.