Tips Woonkamer

De voordelen van LED verlichting

led verlichting woonkamer

De transitie naar LED verlichting is nu echt ingezet. Waar tot een paar jaar geleden mensen en bedrijven nog afwachtend waren doordat sfeerverlichting bijvoorbeeld niet echt mogelijk was, zijn door de laatste ontwikkelingen de meeste mensen wel overstag gegaan. Daarnaast is LED natuurlijk veel energiezuiniger, wat ook erg past in het hedendaagse plaatje van duurzaamheid. LED heeft echter ook nog andere voordelen.

LED is in veel soorten te verkrijgen

Tegenwoordig is elke vorm van verlichting ook verkrijgbaar als LED licht, van spotjes tot LED tl verlichting. LED stond vroeger bekend als fel, wit licht en er waren geen lampen van deze soort die konden zorgen voor een fijne sfeer. Dat kan nu dus wel en we zien dat mensen massaal overstappen naar LED verlichting.

Laag stroomverbruik

Een van de grootste voordelen van LED verlichting is het lage stroomverbruik. Dit was de reden voor veel bedrijven om op LED over te stappen en waardoor ook steeds meer particulieren dit soort verlichting in huis willen hebben. Gemiddeld is een LED lamp ongeveer 10 keer zo zuinig als een halogeenlamp. Hierdoor kun je een 50W halogeenlamp vervangen door een 5W LED. Hierdoor wordt de investering direct terugverdiend.

LED verlichting is enorm compact

Een van de nieuwste toepassingen van LED is die in computer- en tv-schermen. Doordat het zo ontzettend compact is, is deze vorm van verlichting voor een hoop dingen toepasbaar. Zo kwam het als eerste op de markt als indicatie verlichting op apparaten, maar ook in verkeerslichten. Pas veel later zijn daar andere soorten LED bijgekomen die erg goed de sfeer en kleur van een traditionele lamp kunnen evenaren.

Erg veilig

LED verlichting wordt bijna niet warm, wat het een bijzonder veilige lichtbron maakt. Hierdoor kan het toegepast worden op plekken die met een normale lamp, die warm wordt, niet zouden kunnen. Zo kun je de verlichting inbouwen in kasten of onder je bed of bank installeren. Dit geeft een fijne sfeer, die dus ook nog eens veilig is.

Retrofit design

De meeste led lampen worden zo gemaakt dat de afmetingen precies gelijk zijn aan die van de traditionele lampen die vervangen moeten worden. Dit noemt men een retrofit design. Hierdoor zijn er vaak geen aanpassingen aan uw armatuur nodig voor het vervangen van de lichtbron. 

Led gaat minder snel kapot

Doordat er in LED lampen geen kwetsbare materialen zitten zoals een gloeidraad, gaan deze veel minder snel defect dan bijvoorbeeld halogeen lampen. Dit zorgt er weer voor dat de lampen voor bepaalde doelen kan worden gebruikt waarbij de lamp veel schokken te verduren krijgt, zoals in een auto. Dit heeft de LED verlichting pas echt een boost gegeven.