Interieurtrends Woonkamer

De kenmerken van een kloostertafel

kloostertafel

Kloostertafels gaan al eeuwenlang mee, maar lijken de afgelopen jaren nog populairder te worden. Dit komt waarschijnlijk doordat ons privé leven zich steeds meer rond de keukentafel begint af te spelen, waar dit vroeger vooral de zithoek was. Zo is de kloostertafel eigenlijk ook ontstaan, het was de plek waar monniken soms dagenlang achtereen aan zaten te werken. Deze houtsoort tafel past ook in de woontrend van het landelijk wonen. Eigenlijk past een kloostertafel bij elk soort interieur. Waarom en wat de kenmerken van zo’n tafel zijn, lees je hieronder.

Verschillende soorten hout mogelijk

Een kloostertafel is een robuuste tafel, die vroeger werd gemaakt van de bomen die rond een klooster stonden. In die tijd werden ze vooral gemaakt van eikenhout, maar tegenwoordig zien we ook vaak kloostertafels gemaakt van teak of grenen. De grootste eigenschap van een kloostertafel, is het doorleefde uiterlijk. Het is een tafel met karakter, waar je oneffenheden op mag zien en die bekrast mag zijn. Je kunt een kloostertafel net zo’n robuust uiterlijk geven als jezelf wil. Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om je eigen ontworpen kloostertafel, te laten maken. Kies voor een houtsoort die de kenmerken heeft van een kloostertafel, maar die ook past bij jou interieur.

Perfect voor natafelen

De meest voorkomende soort kloostertafel, is dus een (eiken) houten eettafel. Dit is een lange tafel waar je met vrienden en familie aan kan zitten eten en, net zo belangrijk, lang kan natafelen. Nodig je beste vrienden uit, voor een heerlijke maaltijd en breng er de rest van de avond aan door. 

Extra robuust uiterlijk

Je kunt ronde klooster eettafels kopen of rechthoekige. Beiden zijn uiteraard robuust, omdat ze meestal worden geschraapt en daarna geborsteld. Je kunt kiezen voor een extra robuust uiterlijk, hierbij blijven noesten en scheuren zichtbaar. Kloostertafels zijn dan ook rustiek en gemaakt van mooie houtsoorten, die een verhaal horen te vertellen. 

Verschillende behandelingen

Robuuste kloostertafels kunnen verschillende behandelingen ondergaan voor het onderhoud, afhankelijk van het soort hout. De eerste weken, nadat je een kloostertafel aangeschaft hebt, kun je deze het beste alleen afnemen met een droge doek. Na enkele weken kun je de kloostertafel afnemen met een vochtige doek. Zet de kloostertafel niet te dicht bij een warmtebron. Het is verstandig om de tafel de eerste vier weken, nadat je deze in huis hebt, geheel te ontzien. De olie waarmee de tafel is bewerkt, heeft tijd nodig om in te werken. Gebruik placemats en onderzetters om kringen te voorkomen. Bij een gelakte tafel hoef je deze niet in te laten werken. De lak is na 24 uur wel uitgehard.