Tips

Alles wat je wil weten over zonnepanelen

prijs zonnepanelen

Waar het vroeger nog opviel als iemand zonnepanelen op zijn dak had liggen, is dat nu de normaalste zaak van de wereld. Subsidies en lagere prijzen van panelen hebben het mogelijk gemaakt dat veel mensen in deze schone vorm van energie zijn gestapt, sommigen voor het milieu, anderen voor de lagere kosten. Door nieuwe ontwikkelingen wordt het rendement ook steeds beter en panelen gaan langer en langer mee. Als je je erin gaat verdiepen valt het echter op dat de prijs zonnepanelen nogal kan verschillen, net als de levensduur. Tijd dus om de prijs en werking van zonnepanelen weer eens onder de loep te nemen.

De voordelen van zonnepanelen

Als jij voor je huishouding zonnepanelen hebt voor de energie die je gebruikt, dan is er voor het opwekken van die energie weinig milieuvervuiling en ben je niet meer afhankelijk van een energieleverancier. Sterker nog, als jij genoeg energie kunt opwekken, kun je die terug verkopen aan die leverancier. Waar het een aantal jaar geleden nog erg duur was om zonnepanelen te (laten) installeren, worden zonnepanelen met de dag goedkoper en beter.

Verschillende financiële regelingen

De introductie van de zonnepanelen is de afgelopen 10 jaar behoorlijk snel gegaan, doordat er een aantal subsidies waren die het erg interessant maakten, vooral voor grootgebruikers zoals bedrijven. Ondertussen zijn die subsidies afgeschaft. In plaats daarvan zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Wat zijn de aanschafkosten?

Waar de terugverdienperiode jaren geleden wel 10 jaar kon zijn, verdien je nu de aangeschafte zonnepanelen al binnen vijf tot zes jaar terug. De verbeterde techniek zorgt ervoor dat het nog steeds voordeliger wordt om zonnepanelen aan te schaffen. Waar bestaan die aanschafkosten eigenlijk uit:

  • de panelen zelf
  • de aansluiting op het stroomnet inclusief de omvormer 
  • de installatie van de panelen (arbeidskosten)
  • de vergunning en de subsidie

Prijs van energie gaat waarschijnlijk omhoog

Een andere reden dat zonnepanelen interessant zijn, is het feit dat velen verwachten dat de prijs van energie de komende jaren zal stijgen. Dit maakt de terugverdientijd nog korter. Daarnaast zullen nieuwe zonnepanelen een steeds hogere opbrengst hebben en zullen de materiaalkosten verder dalen.

De prijzen per aanbieder kunnen nogal verschillen, alhoewel de concurrentie en de vele aanbieders ervoor hebben gezorgd dat die prijzen nergens meer hoog zijn. Toch doe je er verstandig aan om verschillende aanbieders in jouw regio te vergelijken. Kijk dan ook zeker bij kleinere aanbieders, omdat die tegenwoordig heel interessante pakketten hebben voor de particulier die graag zelf zijn stroom wil opwekken.