Tips

Wat is het beste hout voor in de kachel?

verschillende soorten haardhout

Mensen die thuis een houtkachel of houthaard hebben, willen natuurlijk dat deze zo optimaal mogelijk werkt. Het hout moet goed verbranden, zodat de kamer goed warm wordt en ook lang op temperatuur blijft. Het specifieke soort hout voor de kachel is hierbij een belangrijke bepalende factor. Niet elke soort brandhout voor kachels is efficiënt. Maar welke soorten hout voor de kachel zijn er tegenwoordig? En wat is voor jou de beste keuze als je je woning, winkel of kantoorpand optimaal wilt verwarmen? Zodat je voordelig kunt stoken en een optimaal rendement behaalt? De antwoorden op deze belangrijke vragen kun je hieronder vinden!

Droog hout is het belangrijkste uitgangspunt

Wat voor soort hout je ook gebruikt voor jouw houtkachel, het meest belangrijke aandachtspunt is dat het gebruikte hout goed droog is. Echt droog hout brandt het beste en zorgt voor een aanzienlijk minder hoge uitstoot van fijnstof. Een goed vochtpercentage van stookhout voor houtkachels of haarden moet tussen de 12 en 15 procent liggen. Let op, want als je hout aanschaft dat een etiket ‘ovengedroogd’ heeft, moet dat nog wel vier dagen te drogen liggen om de maximale 15 procent vocht te halen. Wanneer je stookhout bij een benzinepomp koopt, is het aan te raden om minstens zeven dagen het hout te laten drogen. Brandhout van een tankstation is namelijk meestal kort in de oven gedroogd.

Gekapt hout stoken? Let op!

Houu dat je zelf gekapt en gekliefd hebt, moet ongeveer twee jaar gedroogd worden in een overdekte houtopslag bij je schuur of ergens anders. Dit hout heeft gemiddeld een vochtpercentage van 20. Droog je het hout niet goed, dan brand het minder goed en lang, en worden er ook meer schadelijke stoffen afgescheiden.

De belangrijkste haardhout soorten en hun voordelen en nadelen

Zoek je goed hout voor de kachel, dan is essen-, eiken- of beukenhout een verstandige keuze. Essenhout en beukenhout branden lang, in een constant tempo en zorgen voor een mooi vlammenspel. Met name voor open haarden en convectiekachels is dit houttype geschikt. Voor houtkachels kun je het beste berkhout of elzenhout gebruiken. Dit zachte hout is goed om kachels mee aan te maken, want het brandt snel. Voor open haarden is zacht hout minder goed geschikt. Ten slotte zijn er nog tal van andere houtsoorten voor kachels: kastanje, acacia, esdoorn en wilg. Er is keuze genoeg dus!