Tips

Vieze bank? Zelf schoonmaken of professionele bankreiniging?

bank professioneel schoonmaken

Huishoudelijke klusjes schuif je het liefst wat voor je uit, want het is waarschijnlijk niet je hobby. De dagelijks dingen moeten natuurlijk gewoon gebeuren, maar van sommige zaken ben je blij dat je het maar een paar keer per jaar hoeft te doen. De ramen wassen bijvoorbeeld. Of je bank reinigen. Je kunt het beiden door een professioneel bedrijf laten doen. Maar wist je dat je het reinigen van je bank helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn? Lees hier een paar tips hoe je ook eenvoudig zelf je bank kunt reinigen.

Voorkom dat je bank snel vies wordt

Voordat we beginnen met de oplossingen voor bank reinigen, is het ook goed om te vertellen dat er mogelijkheden zijn om de ergste vlekken te voorkomen. Je kunt namelijk je bank, of de stof daarvan, impregneren. Simpel gezegd komt het erop neer dat je de stof bewerkt waardoor het vuilafstotend wordt. En dat betekent dan weer dat het vuil zich minder gemakkelijk aan de stof kan hechten, waardoor het minder snel vies wordt. En omdat er een laagje op zit dat vuil afstoot, is het ook gemakkelijker om schoon te maken. Je kunt dit professioneel laten doen, bijvoorbeeld op het moment dat je de bank koopt. Maar er zijn ook diverse producten te koop om dit zelf te doen.

Tips voor zelf bank reinigen

Een bank is een meubelstuk waar je meestal wel aan gehecht bent. Want je hebt het tenslotte uitgekozen omdat het zo lekker zit, of omdat het erg mooi staat bij de rest van je interieur. Dan is het zonde als er vlekken in de bekleding zitten waar je je aan gaat ergeren en waardoor je minder plezier van je bank hebt. Dus is het belangrijk dat je weet wat je eraan kunt doen. En niet alleen is het mooier als je bank er vlekkeloos uitziet, het goed onderhouden is ook beter voor de levensduur van je meubelstuk. Daarom hier wat basis tips voor bank reinigen:

  1. Verwijder vlekken direct als ze zijn ontstaan. Vaak kun je met een vochtige doek of een zachte zeep de vlek gemakkelijk wegkrijgen, omdat het nog niet in de stof is getrokken. Voor vlekken die wat lastiger met water en zeep te verwijderen zijn, gebruik je een reinigingsmiddel uit de winkel dat daar speciaal voor bedoeld is.
  2. Stofzuigen. Dat is misschien de meest eenvoudige oplossing voor bank reinigen. Door regelmatig niet alleen bovenop de bank te stofzuigen maar ook onder de kussens, voorkom je dat er stof en andere kleine vuiltjes zich ophopen.
  3. Gebruik een stoomreiniger. De bank met stoom reinigen is iets wat je niet iedere week hoeft te doen. Het kan een paar keer per jaar zijn. Met een stoomreiniger kun je niet alleen vlekjes uit de stof halen, maar je kunt ook geurtjes verwijderen. Je hoeft zelf geen stoomreiniger te kopen. Deze zijn ook te huur bij diverse Doe-het-zelf-zaken.
  4. Schud de kussen af en toe eens op. Dit valt niet echt onder bank reinigen, maar door het opschudden van de kussens komt de vulling weer een beetje los en dat zorgt ervoor dat alles weer goed in vorm komt en net iets lekkerder zit.

Let bij alle vormen van bank reinigen wel even goed op dat de stof van jouw bank goed reageert op het betreffende middel. Als je de juiste producten gebruikt kun je nog jaren genieten van je favoriete bank.