Interieurtrends

Een luxe boomhut in de tuin, wie wil dat nu niet?

eigen boomhut

Niets zo avontuurlijk als spelen in een boomhut. Zo gauw je die namelijk één binnengaat, betreed je als kind een wereld waar je alles kunt zijn. Van piraat tot bakker en van ‚vadertje’ tot gymjuf, een boomhut spreekt tot de verbeelding en wakkert de fantasie bij iedereen aan. Eigenlijk is een boomhut natuurlijk niet bedoeld voor volwassenen, maar toch kan zo’n boomhut ook voor ons een toevoeging zijn. Daarnaast worden ze tegenwoordig van de mooiste materialen gemaakt en zijn een ware verrijking van iedere tuin. Dat boomhutten zo populair zijn geworden is dan ook niet voor niets.

boomhut

Professionele boomhutten

Waar de boomhutten vroeger veelal door kinderen werden gebouwd, zijn er nu veel bedrijven die de mooiste hutten maken, in alle maten en prijzen. Kijk voor wat goede voorbeelden maar eens online. Daar vind je toonaangevende bedrijven op het gebied van boomhutten, je zult versteld staan wat tegenwoordig allemaal mogelijk is.

Zelf een boomhut bouwen

Uiteraard kun je ook zelf een boomhut gaan bouwen, sterker nog: samen met je kinderen is dat misschien nog wel veel leuker dan dat je dit door een bedrijf laat doen. Je moet echter wel op een aantal zaken letten als je dit doet. Zoek allereerst een juiste boom waar je deze hut in gaat bouwen. Die boom moet uiteraard sterk genoeg zijn om het bouwsel te kunnen dragen, maar ook de takken moeten sterk genoeg zijn. Daarnaast will je het liefst flink wat takken kunnen gebruiken ter ondersteuning. Bouw de hut niet in een te hoge boom. Dit maakt het werk alleen maar ingewikkeld en ook het spelen brengt dan extra risico’s met zich mee. Als je eenmaal de juiste boom hebt gevonden, bouw dan zo dicht mogelijk langs de stam voor de meeste stabiliteit.

boomhut laten bouwen

Maak een plan en schets

Maak een gedegen plan voor je begint te bouwen. Zet op een rijtje wat je allemaal in of aan de boomhut wil hebben en wat voor sfeer de hut moet gaan krijgen Schets het ontwerp het liefst eerst op papier voor je met het eigenlijke bouwen begint. Ook hier kun je met het gezin al heel wat voorbereidend plezier aan beleven.

Een goede basis

Een stevige vloer en balustrade zijn een must have als het op veiligheid aankomt.  Dit is namelijk de basis waar alles op komt te rusten, deze moet dan ook dragend genoeg zijn. Als je hebt gezorgd voor een goed fundament, dan kun je beginnen met de wanden en het dak. Als je vloer niet voldoende stevig is, zullen deze ook nooit stevig genoeg worden. Beveilig de verbindingen (de plek waar de planken aan elkaar worden gemaakt) met bouten en moeren. Spijkers zijn uit den boze omdat die doordat het hout beweegt eruit kunnen wippen. Dit maakt de hut minder stevig, maar is ook nog eens gevaarlijk voor de kinderen die erin spelen.

boomhut bouwen

Hoe ga je naar binnen?

Zorg ook meteen voor een touwladder, een trap, een klimrek of een klimladder om zonder risico’s naar boven en naar beneden te klimmen. Het liefst bouw je daar iets omheen zodat het risico op vallen nog kleiner wordt gemaakt. Op internet zijn genoeg voorbeelden hiervan te vinden. Om het nog spannender te maken kun je een glijbaan aan de hut bevestigen. Dit zorgt voor een veilige uitgang en meer avontuur!

Je hebt niet per se een boom nodig om een boomhut te kunnen bouwen

Heb je geen boom in de achtertuin, maar wel genoeg ruimte voor een hut, treur dan niet. Tegenwoordig worden veel hutten niet meer in bomen gebouwd, maar op palen. Op deze manier kan deze geplaatst worden waar je maar wil, en kan de hut bijvoorbeeld gebruikt worden ter afscheiding van de buren of van een weg. Omdat de mogelijkheden van hutten op palen eigenlijk onbegrensd zijn, kun je bouwen wat je wil. Soms zijn die ‚boomhutten’ tweede huizen en niet eens meer echt bedoeld voor kinderen. Ook voor het bouwen van dit soort hutten zijn er genoeg bedrijven in Nederland te vinden. 

boomhut kopen

Eigen wereld

Wat kinderen vooral aantrekt aan een boomhut, is dat ze hiermee een plek voor zichzelf creëren. Ze hebben hun eigen wereld, ver weg van de volwassenen. Dit is enorm goed voor hun fantasie en sociaal leven… en wie ziet zijn kind nou liever niet vies uit een boomhut klauteren dan heel de dag achter een Playstation zitten? Bijkomend voordeel is dat als de kids zich vermaken in de boomhut, het in huis ook wat rustiger is en je je kunt focussen op je werk, klusjes, of gewoon kunt genieten van de stilte. Is die stilte in huis weer verdwenen? Dan kun je altijd nog zelf met een goed boek de boomhut inkruipen.