Tips

De verschillende soorten horren waar je uit kunt kiezen

hordeur

Een hor is eigenlijk een stuk gaas dat gespannen is in een frame, dat insecten buiten houdt. Niets zo vervelend als ‚s avond in je slaapkamer aankomen en daar een zwerm insecten aan te treffen, vandaar dat er de hor bestaat. Tegenwoordig zijn er veel standaard horren, maar je kunt er ook voor kiezen om deze op maat te laten maken. Daarnaast zijn er verschillende soorten horren, zoals een plisse hordeur of de rolhor.

Verschillende soorten horren

We onderscheiden eigenlijk vier verschillende soorten raamhorren: de vaste hor, de rolhor,  de inzethor en de inzetrolhor. Een vaste hor is het beste te gebruiken als je een smal kozijn hebt. Deze hor kun je namelijk tegen het kozijn monteren. Een rolhor kan op elk soort raam gebruikt worden, deze is vooral makkelijk bij een dakraam. Een inzethor kan, zoals het woord al zegt, in het kozijn gezet worden. Ideaal voor een draai- of kiepraam. Een inzetrolhor als laatste is nagenoeg hetzelfde als de inzethor, alleen rol je hierbij de hor naar beneden of boven op.

Een hor gebruiken tegen de hooikoorts

Als je aan een hor denkt, denk je meestal aan het buitenhouden van insecten. Echter heeft een hor ook nog een ander aangenaam voordeel. Doordat een hor hele kleine, fijne gaatjes heeft, ook wel mazen genoemd, kan er stuifmeel tegengehouden worden. Ideaal voor mensen met hooikoorts. 

Raamhorren en deurhorren

Naast de raamhorren zijn er ook verschillende deurhorren te verkrijgen. Er zijn verschillende soorten deurhorren: de lamellenhordeur, de schuivende hordeur of rolhordeur, de plissé hordeur en de scharnieren hordeur. Een lamellenhordeur is ideaal als je kleine kinderen of huisdieren hebt rondlopen. Het is geen vaste hordeur maar met lamellen. Je kan daar zo doorheen lopen en valt achter je weer gewoon dicht. Enige nadeel hiervan is dat de mogelijkheid bestaat dat er hier en daar wat insecten meekomen.

Grote deuropening

Een schuivende hordeur of rolhordeur wordt vaak ingezet als de deuropening groot is. Je schuift de hordeur tegen magneten aan en deze is dicht. Die magneten houden de hor op zijn plaats. Een plissé hordeur kan je vergelijken met een schuivende hordeur. Echter vouwt de plissé hordeur in elkaar, anders dan een schuivende hordeur die zichzelf oprolt. Een plissé hordeur is voornamelijk rolstoelvriendelijk. Een scharnierende hordeur dan als laatste lijkt op een deur. Echter kan een scharnierende hordeur twee kanten op.